Deska týdne: Steve Mason – vzpouru a moc bratřím!

27. březen 2013

Navzdory záplavě nových alb dnes jen zřídka vycházejí angažované, ambiciózní nahrávky, které trvají hodinu a není na nich jediné hluché místo. Jednu takovou aktuálně natočil introvertní revolucionář a bývalý frontman skotských The Beta Band – Steve Mason.

Název desky Monkey Minds in The Devil´s Time odkazuje k buddhistickému rčení o neklidné mysli, která permanentně ztrácí koncentraci a těká od jedné věci ke druhé – jak výstižná metafora digitálního věku, v němž jsou poruchy pozornosti integrální součástí každodenního života. Masonovo koncepční album má ale podstatně širší tematický záběr – na ploše necelé hodiny se nám (kromě skvěle vystavěných písniček a funkčních intermezz) dostane mnoha privátních i politických komentářů, filosofických i básnivých úvah, které nikdy nepostrádají hloubku či satirický osten. A od kterých se nemůžeme odtrhnout.

Lehce apokalyptický a přitom burcující tón desky ustavuje už samotný úvod, který obstarává recitativ z Dantova Pekla – vhodná „předmluva“ k nahrávce, na níž nejde o nic menšího, než o zkoumání podstaty lidského charakteru, odpovědnosti člověka ke společnosti a jeho schopnosti se změnit. Mason přitom nesází na patos – jeho hudební vize je spíš podmanivě snová, poetická, s příležitostnými psychedelickými akcenty. Napětí tu totiž roste z kombinace zdánlivě konzervativní, a přitom stylově pestré hudby a temného, angažovaného obsahu textů.

Je až s podivem, jak kompaktní tvar dokázal Mason vytesat ze spojení baladických popových songů s prvky acid jazzu i funku, nápaditých instrumentálních skečů, ozvuků hiphopu a obskurními samply protkaných dubových meziher. Každá jednotlivá skladba dokazuje, jak talentovaný a přesvědčivý je Mason songwriter (nemluvě o jeho nezaměnitelně naléhavém vokálním projevu): melodicky výrazné skladby jako gospelová Lonely nebo drtivě melancholická Seen It All Before patří k jeho dosavadním kariérním vrcholům.

02854887.jpeg

Specifickým místem je pak singl Fight Them Back, jehož relaxovaná hudební poloha skvěle kontrastuje s radikální výzvou v refrénu („You get up and fight them back/a fist a boot and a baseball bat“) a závěrečným samplem Tonyho Blaira, který v něm označuje Lybii nikoli za zemi, jež potřebuje naši pomoc, nýbrž za potenciální zlatý důl.

Steve Mason, pacifista i revolucionář, socialista a anti-monarchista, jakkoli chcete; ale především člověk se silným sociálním cítěním, který zlo dnešního světa vidí a nebojí se ho výstižně a přitom múzicky pojmenovat (a nejde jen o korporace, nespravedlivý finanční systém nebo establishment, kteří podle autora dohromady lidstvo vzdalují podstatným prožitkům a jeho přirozenosti). Jeho Monkey Minds in The Devil´s Time je famózní album – duchaplné, odvážné, inspirativní; o co nevtíravější, o to důležitější.

Přečtěte si i celou recenzi Masonova majstrštyku od Pavla Zelinky: „Co desku nejvíce zdobí, je, s jakou nenuceností se posluchači zažere pod kůži. O tom, že se na hudební scéně pohybuje spousta workoholiků, kteří sypou skladby z rukávu na počkání, není třeba pochybovat. U Stevea je ale v letošním roce zcela jasné, že nejen má tento Skot co říci, ale navíc má talent celý příběh zabalit do barevného obalu, který nekřičí přeplácaností, ale naopak až geniální intuicí.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.