Devadesátky v Kvéru: Aktivismus i zklamání

5. říjen 2013

V rámci série o 90. letech jsme na Radiu Wave v posledních týdnech probrali hudbu, divadlo, film i architekturu. S Kvérem jsme výpravu (nejen) za obdobím prolamování tabu i anonymity absolvovali s Janou Štěpánovou a Janem Šimurdou.

Jana Štěpánová je fotografka a majitelka grafického studia. Na počátku 90. let se podílela na emancipaci LGBT hnutí aktivitami kolem občanského sdružení Promluv, které vzniklo v roce 1994 odštěpením z dlouho jediného registrovaného lesbického sdružení L-klubu Lambda Praha. V rámci Promluvu se nesetkávaly jen lesbické ženy, sdružení poskytovalo platformu pro všechny ženy, které se zajímaly o feministická témata, otázky mateřství atd. Díky Promluvu vznikl vůbec první festival lesbické kultury otevřený veřejnosti – Apriles.

Pro Janu Štěpánovou je ale dění kolem Promluvu uzavřenou kapitolou. Ženám, genderu i sexualitě se ale ve svých dílech věnuje celý život. Bavili jsme se o jejích fotografických začátcích, o projektech jako Queer Dance, Rent a baby, o letech strávených v zahraničí. Řeč byla samozřejmě i o aktuální výstavě v Galerii Artwall nazvané Neposkvrněné početí.

Se začátky gay hnutí v tehdejším Československu a s časopisem Soho Revue má 90. roky spojeny i Jan Šimurda, který byl aktivní i v rámci Hnutí za rovnoprávnost homosexuálních občanů. K uvolňování atmosféry na začátku 90. let ale nedocházelo tak rychle, jak mnozí homosexuálové předpokládali. Nové podniky vznikaly pomalu, stejně tak se váhavě formoval komunitní život. S Janem Šimurdou jsme se bavili o prvních pochodech hrdosti, které se konaly v roce 1998 v Karlových Varech, i o dalších aspektech života LGBT komunity.

autoři: Josef Rabara , Bára Šichanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.