Digitální detox, výzva 4: Smartphony do autobusů prostě patří. V pražské MHD se zázraky nedějí

7. červen 2018

Vypnout chytrý telefon cestou z práce nebo ze školy a zaposlouchat se do zvuků kolem sebe? Rozhodně nejtěžší ze všech pěti výzev Digitálního detoxu. Kdy jste naposledy přeslechli dojemný životní příběh spolucestujícího? V pražských tramvajích není na výlevy nikdo zvědavý a cestou domů bez sluchátek žádný zázrak nezažijete, myslí si Jonáš Zbořil, který výzvu vyzkoušel na vlastní uši.

Viděli jste Cestu do fantazie? A pamatujete si scénu, ve které se Čihiro veze kouzelnou tramvají po moři? Nevím, proč jsem si myslel, že když po nástupu do dvaadvacítky směr Vršovice schovám telefon do batohu a budu se soustředit na zvuky kolem sebe, čeká mě okouzlující zážitek. Přeslechl jsem docela roztomilý rozhovor dvou dětí s babičkou o tom, kde se cvaká lístek. Zaposlouchal jsem se do celkem uklidňujícího hučení staronové T3ky. A pak už nic. Ostatní cestující byli potichu jako myšky a z okýnek do tramvaje doléhal každodenní městský kravál.  

Vlaková linka, která odváží cestující ven z Prahy, byla o něco poetičtější. Už na nástupištích má totiž člověk pocit, že stojí někde na hranici města, že se za chvilku podívá někam ven. Ve vzduchu je cítit radost z cestování. A je tu ticho, které jen občas přeruší znělka staré známé melodie a hlas Václava Knopa, jak říká „Prosím pozor“ nebo „Omlouváme se za zpoždění vlaku“. Ale ani uvnitř S-linky jsem nenarazil na překvapivý příběh, nepřeslechl osobní zpověď. Možná, že jsem měl počkat na nějaký motoráček – v tom lidi jako by pookřáli.

Digitální detox, výzva 3: Papírové fotky nevylepšíš. Jsou z dob, kdy tvůj život neměl publikum

Jonáš a jeho výzva #3: Nevyfoť se

„Celý den nevyfoť žádnou fotku. Zkus radši najít doma v šuplíku staré papírové fotky.“ Třetí výzva Digitálního detoxu je bezpochyby ta nejzábavnější. Ne snad proto, že by mě den bez fotky na smartphone naučil něco zásadního o mém vztahu k životu online. Spíš je to tím, že hrabat se v domácích fotoarchivech je o dost napínavější než stalkovat instagramové účty kamarádů.

Důvodů, proč jsem na cestách bez telefonu nic zajímavého neslyšel, je každopádně víc. Zaprvé, Praha není Barcelona ani Liverpool, kde si cestující přes celý autobus vykládají vtipné historky s řidičem. Tady si lidi hledí svého. A většinou si hledí svého v displejích telefonů. Zadruhé, když už si někdo povídá, třeba na zadní plošině stodvacetčtyřky probírá dramatický rozchod, mám pocit, že bych neměl poslouchat. A už vůbec ne nahrávat reportáž na diktafon.

Tramvajová výzva Digitálního detoxu byla rozhodně nejtěžší. Chytrý telefon podle mě do vozů hromadné dopravy patří. Nesnáším scrollování displejů v hospodách, ale upřímně, zabíjet nudu cestou z práce mi přijde v pořádku. Nedává to smysl pouze v případě, že jste zaměstnanci lázní čarodějnice Jubaby a domů jezdíte kouzelnou přímořskou tramvají.  

Chcete si také zkusit čtvrtou výzvu Digitálního detoxu Radia Wave? Nebo je i na vás v tramvaji moc velká nuda? Pusťte si audioblog Jonáše Zbořila o Cestě do fantazie i ostychu pražských cestujících.

Zavolej nám v pátek 8. 6. od 8 do 10 hodin ráno do ranního vysílání na tel. 221 552 333 a svěř se nám se svým zážitkem. Nejzajímavější zkušenost odměníme digitálním DAB+ rádiem, na kterém můžete poslouchat Radio Wave!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.