Díky dragu mám zdravější vztah k tělu. Kostýmy Miss Petty tvaruje hudba a přátelství

25. červenec 2023

„V civilu si užívám, že můžu ubrat a být šedá myš. Baví mě vzít si obyčejné triko a džíny. V dragu se naopak chci barevně vyřádit a vyjádřit svou osobnost,“ říká David, který na natáčení přišel takzvaně „out of drag“, v bílém triku a černých kraťasech. Přinesl ale velký kufr plný kostýmů, ve kterých vystupuje jako Miss Petty. Probíráme se pestrobarevnými extravagantními outfity a rozebíráme, jak se v nich odráží vztah k tělu, drag, hudba a přátelství.

„Moje oblíbená drag queen je Kandy Muse. Je plus size, ale je velmi sexy a fashion. Nenechá se strčit do komediální škatulky, kam lidi často velké drag queens dávají. To mě inspiruje už řadu let,“ popisuje David. Poslechněte si, proč v dragu nepoužívá vycpávky a jak hudební performance a kostýmy ovlivňují jeho vztah k vlastnímu tělu.

„Kostýmy mám hlavně od přátel a spřízněných designérek a designérů. Tenhle kousek je nejstarší, z roku 2018 a šil mi ho kamarád Oldřich, který se jinak běžně šití nevěnuje. Bylo to na můj velký breakout moment, vystoupení v Berlíně na festivalu Bushwick. Pamatuju si, jak důležité pro mě bylo to, že můžu mít na sobě něco, co je jen moje, vytvořené přímo mně na míru. Sice jsem se potil, ale bylo mi to úplně jedno, cítil jsem se jako nejkrásnější drag queen na světě,“ směje se David.

Jak je to ve světě dragu a hudebních performerů s opakováním kostýmů na shows? Jak David v souvislosti s kostýmy Miss Petty přemýšlí o udržitelnosti? A od čeho se odvíjí barevnost a styl outfitů, které nosí na stage? Dozvíte se v Šatnících.

Spustit audio

Související