Diskriminace je drahá a neefektivní, řešme nerovnost v přístupu ke vzdělání, říká sociolog Dan Prokop

28. leden 2020

Chudoba a exekuce, nerovné vzdělávání a rostoucí populismus v Česku. Tyto problémy rozebírá v nové knize s názvem Slepé skvrny sociolog Dan Prokop. „Když určité menšině zabraňujete získat dobré vzdělání, zabraňujete jí ve snažení. Diskriminace vede k tomu, že lidé necítí výsledky vlastní snahy,“ říká Dan Prokop. Je přesvědčený, že nerovnost v přístupu ke vzdělání se každé společnosti dlouhodobě prodraží.

Čtěte také

Kniha Slepé skvrny je sestavená z textů, které začaly vznikat už v roce 2013. Dana Prokopa tehdy vyprovokovala kampaň některých politických stran, podle které u nás téměř neexistovala chudoba a chudých v Česku bylo nejméně v Evropě.

„Tehdy se využívaly některé nedokonalé ukazatele měření chudoby, aby se obhájilo její neřešení. V reakci na to jsem psal o tom, že různé formy chudoby zasahují až 40 procent populace,“ říká Dan Prokop, podle kterého je v Česku dlouhodobě nejvíc bitá nižší střední třída a menšiny.

V knize Slepé skvrny, která vyšla před pár dny, nezůstal Dan Prokop jen u popisu problémů. Nabízí také řešení, která by podle jeho názoru situaci zlepšila. Poslechněte si, jaká a jak na jeho návrhy reagují politici.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.