Dismanův soubor mě učil, jak reagovat, fungovat ve skupině, říká finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého Marie Tučková

26. srpen 2020

V předposledním dílu série rozhovorů s finalisty a finalistkami Ceny Jindřicha Chalupeckého přinášíme vhled do procesu uvažování současné studentky na Dutch Art Institute Art Praxis v nizozemském Arnhemu. Marie Tučková umí ve své umělecké praxi zúročit i vzdělání v klasické „hudebce“ nebo působení v dětském rozhlasovém souboru. „Byla to i trochu taková škola života, neučili jsme se jen zpívat, hrát nebo přednášet poezii,“ říká o svém působení v souboru.

Po studiu fotografie na střední škole pokračovala Marie na pražské UMPRUM v ateliéru Alexandry Vajd a Martina Kohouta. Ve svých performancích se věnuje například vnímání a proměnám komunikace a emocí ve vztahu k technologiím.

Pod názvem Cloudy Babies můžeme Marii znát i jako polovinu hudebního dua, ve kterém se spolu s Evou Rybářovou stylizuje do mimozemských postav. „Zajímá nás na tom ta nová zkušenost dvou bytostí, které vidí Zemi zvenku, mají možnost nechápat a komentovat,“ vysvětluje. Inspirací je oběma autorkám široká škála hudby, od folklóru až po Gimes.

Čtěte také

Marii můžete také znát nejen na sociálních sítích jako její alter ego – Ursulu Uwe. „Narodila se asi před čtyřmi lety v bytě mojí babičky, byla to pro mě vzrušující nová zkušenost vnímání, a trochu i nástroj manipulace,“ popisuje autorka vznik předlohy k projektu Sedm sester. „Nikdy nebylo specifikované, jestli Sedm sester jsou stroje, poslední obyvatelé, nebo třeba kyborgové. Byla to šťastná jednotka, společně objevovaly/i vše kolem,“ pokračuje o své performativní práci.

Spolu s ostatními finalisty bude Marie letos na podzim vystavovat svou aktuální práci na (nově nesoutěžní) přehlídce v ostravské galerii Plato. „Celá instalace se bude zabývat tématem kolektivního přežití a kolektivní sebevraždy,“ zve Marie na výstavu, pro kterou připravuje hudební album polyfonních písní.

Proč si Marie dala rok pauzu po bakalářském studiu? A co ji přivedlo do nizozemského Arnhemu? Dozvíte se v rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.