Do hospody v bačkorách. Komedie Kdyby radši hořelo hasí problémy pivem, ale trochu zvětralým

17. červen 2022

„Kdyby radši hořelo!“ lamentuje Aleš nad zprávami z české kotliny. „Nejdřív s autem v potoce skončil Václav Upír Krejčí, pak hasiči cestou k požáru,“ popisuje dění u zakletého mostku u Mirošovic. „To nejsou náhody, nejezděte tam!“ varuje Tonda i přesto, že na místě byli instalováni sorpční hadi (zdravíme Vítka). „Václav Upír taky hodně absorboval –⁠ měl 2,7 promile alkoholu,“ doplňuje Aleš, že herec tímto způsobem řešil manželské spory.

I přesto, že velká část pořadu byla věnována životním trampotám poloviny dua Dýza Boys, došlo nakonec také na filmy. Čelisti zaujal hlavně nový snímek Kdyby radši hořelo – absolventský počin režiséra Adama Kolomana Rybanského, který se dostal až na Berlinale.

Anna Polívková a Michal Isteník ve filmu Kdyby radši hořelo

„Zachycuje současnou atmosféru líný český vesnice a chlápků, co někde postávaj s pivákem a i do hospody si nosej přezůvky,“ popisuje Tomáš Stejskal snahu navázat na poetiku nové vlny a malých českých tragikomedií, která ale ostatním ve studiu až tolik nesedla.

„Pro mě je to rozpačitá hasičská dramedie o strachu, tvrdohlavosti a absurditě předsudků, ale přes čitelný odkazy k Formanovi nebo Papouškovi to má k těm vzorům zvláštně daleko i blízko. Statičnost tu má být koncept, ale mně to přišlo zvláštně neohrabaný a na komedii poměrně málo vtipný,“ říká Aleš, který i přes spoustu výhrad cení vystižení některých národních charakteristik.

Povedlo se Kdyby radši hořelo víc než Mimořádná událost Jiřího Havelky, která „chtěla být Chytilovou, ale skončila spíš v hájemství Zdeňka Trošky“? Jsou v Indii sloni, kteří nenávidí ženy? Proč je v Jižní Koreji zapovězený meloun? Stojí za vidění šestidílná atmosférická dobovka Nestvůra z Essexu? Je role manipulativního narcisty v seriálu Schodiště životní rolí Colina Firtha? Ví režisér „céčka“ Interceptor, co natočil? Vyřešilo by partnerské neshody Václava Upíra Krejčího pití krve po vzoru Megan Fox? Patří Vítkovi nějaké město? Šetří Aleš na ženách? O kolik let života připravilo Tomáka otcovství? A má Tonda pod sedačkou pětatřicet tisíc? Dozvíte se v Čelistech!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.