Dokumentarista Lukáš Houdek: Rasismus v Česku je skrytý, ale odhalují ho všední životní situace

12. červen 2020
Rozhovor VR a MM

„Čeští Romové nejsou schopní ozvat se tak hlasitě jako černoši v Americe. Nejsou tak sebevědomí a emancipovaní a není mezi nimi dost lidí, kteří by se veřejně postavili a artikulovali nějakou nespravedlnost,“ říká Lukáš Houdek. Je přesvědčený, že ačkoliv v české porevoluční historii nedošlo k tak vyhroceným případům rasistického policejního násilí jako v USA, problémy s institucionálním rasismem tu existují. 

Průzkum mezi mladými lidmi ukazuje, že tu stále jsou, jen se o nich málo veřejně mluví. „Není to jen věc neonacistů, ve spojitosti s frustrací to může být i záležitost většinové společnosti. Na demonstrace ve Varnsdorfu chodily i matky s kočárky a spolu s neonacisty křičely ‚Cikáni do plynu!‘,“ vzpomíná na vyhrocenou atmosféru v roce 2011 Lukáš Houdek. Proč se obává toho, že se podobné situace mohou brzy opakovat? V jakých všedních životních situacích se více než polovina mladé české majority chová rasisticky? Poslechněte si v Rozhovoru Veroniky Ruppert s Lukášem Houdkem.

Po celém světě se v těchto dnech demonstruje proti policejnímu násilí a rasismu v USA. Co si z aktuálního dění můžeme vzít v českém kontextu? Jak rasismus a nenávist mění životy lidí u nás? Jaké jsou vztahy mezi minoritami a policií u nás? Poslechněte si v rozhovoru s Lukášem Houdkem, dokumentaristou, fotografem a romistou.

Lukáš Houdek (1984) pochází z dělnické rodiny z pohraničního Stříbra. Je absolventem romistiky na FF UK v Praze, pracuje jako fotograf a dokumentarista. Je koordinátorem projektu HateFree Culture, několik let šéfredaktoroval časopis Romano voďori a vedl nakladatelství romské literatury KHER.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.