„Duhová nákaza“ a „levandulová lobby“ jsou podle části polské katolické církve největší nebezpečí, říká kulturolog Wojciech Bełch

11. říjen 2020

Letos v červenci proběhly v Polsku prezidentské volby. Prezidentem se stal opět Andrzej Duda, podporovaný sociálně konzervativní vládní stranou Právo a spravedlnost. Není asi překvapením, že se předvolební diskuze dotkly i náboženských témat. Nahlédnout do polské reality, ve které se setkává politika s náboženstvím, pomohl pořadu Hergot! ekonom a kulturolog Wojciech Bełch.

„Myslím si, že co se týče světonázorových témat, nejhlasitějším tématem poslední doby jsou práva sexuálních menšin LGBT. Proti tomu je současný vládní tábor výrazně vyhraněný. Snaží se tyto komunity líčit jako nějaké potenciální ohrožení pro polské tradiční hodnoty,“ odpovídá hned na začátku rozhovoru Wojciech Bełch na otázku, v jaké podobě se s náboženstvím související témata objevila v posledních volbách. Vášnivé diskuze o právech LGBT lidí vytlačily starší téma migrace.

Čtěte také

Církev je v otázce postoje vůči sexuálním menšinám ale rozdělená. U části biskupů, která má blízko k vládnímu táboru, lze ovšem zaslechnout podobnou rétoriku jako u konzervativních politiků. „Třeba krakovský biskup Marek Jędraszewski mluví o duhové nákaze,“ zmiňuje příklad Wojciech Bełch.

V polských médiích se také objevil obrat „levandulová lobby“, který má označovat zástupce sexuálních menšin, které se údajně mají ve Vatikánu snažit zákulisně ovlivňovat papeže Františka.

Chcete se dozvědět, jaké další názory na papeže Františka lze v Polsku také zaslechnout? Jak vypadá polská geografická mapa rozšíření konzervativních a liberálních postojů? Jak je v Polsku reflektován problém sexuálního zneužívání mladistvých kněžími? A jak se tohle všechno odráží v polských filmech a hudbě? Pusťte si celý pořad!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.