Firmy chtějí lidem přidat, ale spíše symbolicky, říká analytik Tomáš Ervín Dombrovský

1. září 2022
Finančák

Zatímco do letošního léta české firmy hodně nabíraly, kvůli tlaku zvyšujících se nákladů se předpokládá, že k dalšímu rozšiřování svých řad o nové zaměstnance budou přistupovat spíše opatrně. „Nad podzimem visí obrovský otazník, ale apokalypsu v podobně zhroucení trhu neočekáváme. Předpokládám, ačkoliv firmy šlápnou na brzdu, masivní propouštění nejspíše nenastane,“ mírní ve Finančáku temné vyhlídky analytik pracovního trhu Tomáš Ervín Dombrovský.

Kromě možných budoucích scénářů probrali moderátoři Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec s hostem také to, jestli právě současná doba je ideální, pokud si člověk chce říct o zvýšení platu. Zdá se, že ano: z čerstvých dat společnosti LMC vyplývá, že přidat svým zaměstnancům chce více než polovina firem. Podle Dombrovského ale tento nárůst jen stěží pokryje inflaci a bude spíše symbolický.

Výše mzdy je podle Dobrovského do velké míry dána ochotou zaměstnanců posouvat se. „Díky tomu, že mají možnost vyrůst, se dostanou k zajímavější práci i penězům, říká a upozorňuje, že většina lidí se profiluje až v práci. Týká se to především absolventů humanitních a ekonomických oborů.

Kolik lidí chce využívat možnost pracovat částečně doma? Jaké pozice jsou nejžádanější? Zlepší vaši spokojenost možnost vzít si do práce psa? A jak často může člověk měnit zaměstnání, aniž by to vypadalo divně v životopisu? Poslechněte si nový Finančák s Tomášem Ervínem Dombrovským.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.