Generace na rozcestí: Handicapovaní

6. květen 2012

Existuje ostrá hranice mezi světem zdravých a tělesně handicapovaných? Pro mnoho lidí ano. Když se mluví o handicapovaných lidech, většina myslí na tělesně postižené. Ale méně se ví o nevidomých, kteří mají také své speciální potřeby.

Gregor Martin Papucsek: Sny a touhy mladých nevidomých v Budapešti
Dánielovi je 21 let, teď by rád dokončil obor programování, pak se chce soustředit na maturitu. Souběžně s tím, jakoby bokem by chtěl hrát v nějakém podniku na klavír, protože hraje dobře. V každém případě touží po tom, sehnat někde práci...

Ramóna (21) se momentálně chystá na závěrečné zkoušky z tkaní koberců, už absolvovala „keramiku“, od podzimu by měla pracovat v Budapešti, místo už má dohodnuté.

Márkovi je jen 17, ale už má přesnou představu o tom, že bude rozhlasový moderátor. Hlasovou výbavu k tomu má, je i patřičně „ukecaný“, ale ještě musí složit maturitu a potom „nějakou“ vysokou školu a jak říká, novinařina je seriózní řemeslo.

András (22) je už vyučený řemeslník – výrobce košů a proutěného nábytku, chystá se na zkoušky z hrnčířství, no a potom všechny síly soustředí na získání maturity, protože jeho cílem je stát se chovatelem koní, a k tomu maturitu potřebuje. Doma už má svého koně, zúčastňuje se různých jezdeckých soutěží a chce to dotáhnout na vrcholového sportovce a zúčastnit se olympiády...

Přesněji paralympiády, protože András, stejně jako Ramóna, Dániel, Márk a další, je nevidomý a momentálně studuje a sní o své budoucnosti ve speciální škole pro nevidomé v Budapešti. Tam s nimi mluvil náš spolupracovník Gregor Martin Papucsek, poslechněte si jeho reportáž.

Ivana Veselková: Vymazání hranice mezi světem zdravých a tělesně handicapovaných
Existuje ostrá hranice mezi světem zdravých a tělesně handicapovaných? Pro mnoho lidí ano. Studentka Zuzka Pitterová si ale myslí, že ne a jako svou pracovní náplň by si ráda zvolila její definitivní vymazání.

Zuzka Pitterová vypadá na první pohled velmi křehce. Skoro jako porcelánová panenka. Máte strach, aby ji nezranil i malý závan větru. Ovšem jenom do té doby, než se Zuzce podíváte do očí a uvidíte v nich tu obrovskou sílu a odhodlání, které se v ní skrývá.

Zuzka nikdy nebude běhat, rychle chodit nebo používat ruce tak jako my, kteří jsme v tomto ohledu zdraví. Ona sama si ale nepřipadá nijak jiná než ostatní. Během studia na gymnáziu začala Zuzka navštěvovat ZUŠ. Tehdy také začala snít o tom, že by chtěla veřejně vystupovat na jevišti a sama aktivně tvořit divadelní představení. I přesto, že jí někteří tvrdili, že to nezvládne, rozhodla se zkusit přijímačky na VOŠ hereckou. Momentálně studuje Divadelní vědu na Karlově univerzitě. V tom, čemu by se chtěla věnovat po škole, má celkem jasno. Ráda by vytvářela autorská divadelní představení, na kterých by spolupracovali lidé bez handicapů s těmi, kteří nějaká omezení mají.

02622408_7.jpeg


První vlaštovkou, která potvrzuje, že Zuzčin záměr je realizovatelný, je taneční představení Simulanten Bande. V něm spojili své síly profesionální tanečníci a dvě handicapované dívky. Jednou z nich je právě Zuzka. Sen tančit na jevišti se jí tak už splnil. Ještě zbývá ten o vlastním autorském představení, o jehož cíli má Zuzka jasno.
Jak by chtěla svého cíle dosáhnout, zjišťovala Ivana Veselková.


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: gmp , Ivana Veselková
Spustit audio