Hra pro ty, co nemají co ztratit. Seriálový hit Squid Game je hlavně o světě plném soutěživosti

14. říjen 2021

Seriál Squid Game (česky Hra na oliheň) vyšel na Netflixu 17. září. Neuběhly ani dva týdny a devítidílné jihokorejské drama ovládlo žebříčky sledovanosti v 90 zemích světa. Čím diváky po celém světě tak uchvátilo? „Hra na oliheň vznikala vědomě jako bajka života v extrémně soutěživé společnosti,“ říká redaktor týdeníku Respekt Pavel Turek.

Ve Squid Game sledujeme stovky účastníků tajemné hry, kteří se ocitli v pasti: mají dluhy, přišli o domov a systém tam venku je pro ně hrozbou. Ze svých problémů se chtějí dostat a hra jim nabídne řešení – obrovský balík peněz.

„Podlehnou lákadlu toho, že při hraní dětských her k těm penězům můžou přijít. Ukáže se, že to sice jsou dětské hry, jde v nich ale o život,“ shrnuje Turek výchozí bod seriálu režiséra a scenáristy Hwanga Tong-hjŏka.

Seriál však málem nenatočil: předloha začala vznikat v roce 2008 a nešťastného Hwanga všechna studia odmítala. Kvůli finanční tísni musel dokonce během psaní prodat notebook, na kterém scénář vznikal. I z této zkušenosti podle Turka pramení hlavní kvalita Squid Game: dobře zpracované sociální drama o lidech, kteří se dostali do absolutní nouze.

Stovky lidí toužících po snadných penězích se v jihokorejském seriálu přihlásí do Hry na Oliheň, která zpočátku vypadá jako neškodná dětská hra

„Vtělil do seriálu svoji vlastní zkušenost s přežíváním živořícího umělce ve velmi konkurenčním korejském prostředí orientovaném na výkon. Přežívání v kapitalistickém a třídně podmíněném prostředí je v seriálu dané od začátku, Squid Game vznikala vědomě jako bajka života v extrémně soutěživé společnosti,“ popisuje publicista.

Věděli jste, že Hra na oliheň odkazuje i na opravdové momenty korejské historie? A že vznik druhé série není vůbec tak jistý, i když pravděpodobný? Poslechněte si celé povídání s Pavlem Turkem o životě lidí, kterým už došly možnosti. A o Squid Game.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.