I chemie má své dny, spíš měsíce

5. srpen 2011

Mezinárodnímu roku chemie se tentokrát věnovalo Universum. Hostem ve studiu Radia Wave byl Petr Šmejkal z Katedry didaktiky a učitelství chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Rozhovor se točil kolem nesnadné pozice chemie na veřejnosti a kroků, které chce obec chemiků podniknout ke zlepšení jejího obrazu.

Vzpomenete si na své hodiny chemie na základní nebo střední škole? Psali jste si taky neúspěšně taháky na ruku? Báli se každé hodiny s přísnou, 70letou učitelnicí, která se v bílém plášti, s ukazovátkem v ruce a s přísně vztyčeným prstem dívala pohrdlivě na vaši neznalost skrze úzké, ostře řezané brýle? Možná právě díky těmto faktorům je v dnešním světě chemie tak nepopulární.

Jenže chemie znamená život, na základě chemických reakcí můžeme myslet, jíst, pít, zkrátka žít. Navíc je součástí každodenního života – můžeme pít vodu z kohoutku, vyprat si, jíst jogurty, pít mléko a tak dále. Věci, které si ani neuvědomujeme. Právě tuhle nezastupitelnou funkci chemie se snaží vyzdvihnout a k lidem dostat Mezinárodní rok chemie, o kterém byla řeč v pátečním Universu. Hostem ve studiu byl Petr Šmejkal z Katedry didaktiky a učitelství chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.