Jak naslouchá Vatikán Amazonii? Chystá se synoda o zachování pralesa

29. září 2019

Po dvou synodách, které proběhly za pontifikátu papeže Františka, se chystá třetí. Téma je pro synodu netypické, jedná se totiž o Amazonii a amazonský deštný prales. Synoda ještě nezačala, ale přípravné dokumenty už nyní v jedněch vyvolávají radost a naději a v druhých pobouření.

A to jak mezi konzervativními katolíky, tak například u brazilského prezidenta Bolsonara, který obvinil papeže, že synoda je zástěrkou pro podporu levicového extremismu v Brazílii. O přípravách na synodu a situaci s Brazílii jsme mluvili v pořadu Hergot! s teologem Timem Noblem.

Tim Noble

„Biskupská synoda s geograficky vymezeným tématem se dosud odehrála jen jednou, šlo o Nizozemí, kde probíhaly spory mezi dvěma skupinami katolíků,“ vysvětluje Tim Noble výjimečnost synody. Zajímavý je znovu participativní přístup k synodě. Synoda je sice setkáním katolických biskupů v Římě, přípravné dokumenty ale vznikly na konstitutivních shromážděních přímo v Amazonii. Ostatně v samotném dokumentu se píše, že církev chce především naslouchat, a to jak utrpení přírody a pralesa, tak problémům místních lidí, včetně místních obyvatel, na které přípravný dokument Instrumentum Laboris klade velký důraz.

Tim Noble vysvětluje, že připravený text dokumentu prozrazuje typickou metodologickou strukturu teologie osvobození, která pracuje ve třech krocích: 1. analýza společenských problémů, 2. odpověď křesťanské zvěsti, 3. politická akce. Kromě „ekologického obrácení“ a práv původních obyvatel se synoda bude zabývat možností svěcení ženatých kněží a rolí žen v církvi, tedy neméně třaskavými tématy.

Proč je otázka svěcení ženatých mužů aktuální zrovna v Amazonii? A jaké jsou vztahy mezi katolickou církví a Bolsonarem? Poslouchejte celý pořad.

 

autoři: Jakub Ort , Fatima Rahimi , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka