Jak vypadá domov napájený fotony? Fotovoltaiku musíme dávat všude, kde to jde, říká fyzik Ledinský

7. únor 2023

Podle Eurostatu spotřebovala v roce 2021 Evropa 21,8 % energie z obnovitelných zdrojů. Největší podíl OZE vzniká z vody a větru, nejrychleji rostoucím segmentem je ale solární energetika. Loni se v Česku pomocí solárních elektráren vyrobily 3 % energie. Martin Ledinský z Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky vidí v blízké budoucnosti fotovoltaické články na veškerých vhodných plochách, bude to znamenat v létě elektřinu skoro zadarmo.

Fotovoltaická infrastruktura funguje na polovodičích. Křemík je polovodič, o který v přírodě není nouze a naučili jsme se ho dobře zpracovávat například v čipech. „Křemík dostáváme z písku, pak se udělá tavenina, ze které se táhne monokrystal křemíku. Z malého krystalku vytáhnu čtyři metry vysoký krystal v průměru padesát centimetrů. Monokrystal křemíku pak nakrájím jako salám v obchodě. Pláty se pak používají přímo v modulu,“ popisuje proces získávání křemíkových placek do fotovoltaických článků oceňovaný vědec.

Fyzik Martin Ledinský

K roztavení a vyčištění křemíku je potřeba dosáhnout teploty asi 1100 °C. To je energeticky náročný krok, který momentálně nejčastěji probíhá v Číně za spalování uhlí. „Čas potřebný k navrácení energie je u křemíku v podobě fotovoltaického článku v podmínkách střední Evropy rok a půl až dva roky. Vydrží-li modul třicet let, pak dostanu patnáctkrát víc energie, než jsem vložil,“ vyvrací Ledinský mýtus, že solární panely se energeticky nerentují.

Když Martin začínal, byla Evropa centrem fotovoltaiky. Někdy v roce 2008 se fotovoltaika začala přesouvat do Číny. Momentálně se vyrábí 97 % krystalického křemíku v Číně. „V Číně to umí vyrobit poměrně levně. My se snažíme být v projektu NextBase konkurenceschopní tím, že dostaneme účinnost křemíku na hranu. Naše snaha je dělat to zeleně. Energeticky nejnáročnější krok by se dělal v Norsku, kde mají dost levné energie z vody,“ popisuje Martin Ledinský strategii evropského týmu, který pracuje na tom, aby v Evropě vznikly do roku 2025 tři pilotní linky, pokrývající celý výrobní cyklus inovativních křemíkových solárních panelů.

Čtěte také

„Fotovoltaiku musíme dávat všude, kde to jen jde. Na každou střechu, každý sklad. Naučíme se používat energii ve chvíli, kdy je. Tak jsme to ostatně dělali od pravěku. Když byl den a svítilo slunce, něco jsme dělali a v noci spali,“ říká Ledinský a uzavírá narážkou na potřebnou změnu životního stylu, která s napojením na solární energii přichází: „Potřebujeme skutečně energii, kdy se nám zachce?“

Proč je vhodné dostat kontakty na zadní stranu fotovoltaického článku? Jak vypadá recyklace vyřazeného solárního panelu? Proč nemůže účinnost solární elektrárny nikdy přesáhnout 32 %? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.