„Jako když si zajdete pro mouku k sousedovi.“ Místní místním budují solidární město pro všechny

24. prosinec 2020

Nabít si telefon, v klidu se posadit nebo dostat sklenici vody jsou pro většinu z nás naprosto běžné věci. Pro lidi bez domova nebo v nouzi jsou ale často nedostupné. Změnit se to snaží organizace Místní místním. O tom, jak budovat sousedskou komunitu a zároveň pomáhat slabým, mluvily v magazínu Spot Ester z Místní místním a Kamila s Alžbětou z žižkovského Prostoru 39.

„Zapojení do solidární sítě Místní místním pro nás bylo úplně přirozené. Náš prostor byl vždy otevřený všem, teď je to jen víc oficiální,“ říká Alžběta, jedna z provozovatelek kulturního Prostoru 39. Díky spolupráci se spolkem je tak i Prostor 39 na mapě míst, spolu s dalšími víc než deseti pražskými podniky, která jsou otevřená lidem v nouzi.

„Spolupracovat s námi může v podstatě jakýkoli podnik, škála pomoci je opravdu různorodá,“ popisuje Ester Pacltová, která Místní místním před dvěma lety založila. „Pomoc může spočívat v tom, že necháte lidi, aby mohli použít váš záchod, nebo si u vás třeba ohřát jídlo. Zapojené jsou i obchody, na jejichž zboží můžete koupit lidem v nouzi voucher. Ale spolupracuje s námi například i divadlo, které poskytuje zdarma vstupenky,“ vyjmenovává Ester Pacltová možnosti, jak se do solidární sítě zapojit.

Prostor 39

Projektu Místní místním nejde jen o samotnou pomoc lidem bez domova, ale i o budování komunity. „Snažíme se o město otevřené všem bez rozdílu, kde si lidé důvěřují a pomáhají – jako když ti při pečení dojde mouka a ty nemusíš do obchodu, ale skočíš si pro ni k sousedovi,“ vysvětluje Ester.

Čtěte také

„Snažíme se navazovat vazby s místními lidmi třeba na akci Zažít město jinak. V rámci Místní místním také spolupracujeme i s dalšími žižkovskými podniky, které jsou do sítě zapojeny, třeba s Bistrem Střecha. A tak vznikají zase nové vazby,“ doplňují ji Kamila s Alžbětou. „V Prostoru ale nijak nesledujeme a neevidujeme, kdo k nám přišel, protože si nás našel na mapě Místní místním, a kdo jen šel kolem. Jsme tu pro všechny,“ dodávají.

Můžete se zapojit do solidární sítě Místní místním, i když nevlastníte kavárnu ani obchod? Jak pomáhají zapojené podniky lidem ve vánočním covidovém čase? Dozvíte se v rozhovoru v audioverzi magazínu Spot.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka