Jedna hodně nalitá, druhá trochu mrtvá. Seriál Žena v domě přes ulici je nedomrlá parodie na thrillerová klišé

18. únor 2022

Čelisti se po krátké odmlce vrací šokované nejen děním okolo ukradené kuny na eurových mincích, ale také řáděním ostravského koblihového gangu. „Milovníci sladkýho pečiva plení jak černá ruka. Sedmatřicetiletá žena snědla na prodejně 5 koblih, 1 muffin a 1 šáteček a vzhledem k trestní minulosti byla předána policii,“ popisuje pohoršeně Vítek. Co dalšího napsal v uplynulých dnech sám život a s čím se vytasili filmoví tvůrci?

Pozoruhodnou jednohubkou, na které ale Čelisti bohužel cení výhradně název, je pokus o parodické podvracení thrillerových klišé Žena v domě přes ulici od dívky v okně (v originále The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window).

„Rozvedená paní s mrtvou dcerou, která má ráda zapékaná jídla (a prášky s vínem), je přesvědčená, že u sousedů přes ulici viděla vraždu manželky pána, co tam bydlí,“ pokouší se Tonda nezamotat do spletitého popisu cimrmanovské situace.

„Snaží se o parodii, ale není dostatečně absurdní, abyste se smáli. Zároveň to ani nejde brát vážně, protože tvůrci evidentně chtějí balancovat na hraně soap opera thrilleru. Je to zkrátka strašně špatně trefený,“ smutní a s ním i zbytek studia. Lavírováním mezi vyzněním totiž seriál připravil diváky buď o pořádně bláznivý, nebo naopak nervy drásající zážitek.

Jaké historické spatlanině se rozhodně vyhnout a proč se místo ní raději podívat na příběh o australském masovém vrahovi Nitramovi? Kolik nenapravitelných romantiček musíte na Tinderu oblbnout, abyste se mohli tvářit jako miliardář? Když se Kamil Fila ztratí v Uličce přízraků, pomůžou mu kamarádi z ICQ? Kdy naposledy si Tonda dopřál pekingskou kachénku a pomáhá mu na ombrofobii? Je Vítkova kožešina stejně hodnotná jako ta kuní? Kolik maminek by chtěl mít Aleš? A bude se na stará kolena po Čelistech někdo shánět? Pusťte si celý pořad!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.