Jsme součástí Světla. O umění, rodině a holotropním dýchání s hudebníkem Jakubem Königem

23. září 2024

Jakub König, známý na tuzemské hudební scéně pod jménem Kittchen nebo jako vedoucí skupiny Zvíře jménem podzim, není zdaleka jen hudebníkem a textařem. Další rovinou jeho vyjádření je mimo jiné malba a komiks, před nedávnem vyšel jeho postapokalyptický román Vřeteno.

V Hergot!u se Jakub kromě přístupu k umělecké tvorbě podělil také o své zkušenosti z ranku spirituality. Kromě toho, co nazývá babičkovským katolickým základem, se kterým se vyrovnával později mimo jiné skrze oblíbený strip s Anjelem, byla branou ke spiritualitě sólová hudební tvorba. K té se postupným osaháváním terénu dostal po rozpadu své kapely Obří broskev, se kterou nahrával a vystupoval sedmnáct let.

Lidi začali přicházet na koncerty si nejen užít večírek, ale zakusit něco jiného, dneska už bych řekl i duchovního, vzpomíná Jakub na začátky svého alter-ega Kittchena. Vedle hudebních dobrodružství byla pro Jakuba průlomová zkušenost s holotropním dýcháním a role otce.

Petr Wagner, Jakub König a Klára Staňková

Pokud jde o transformaci ateistického cynika v člověka víry, budou mít asi zážitky změněného stavu vědomí při holotropním dýchání větší váhu. Narození dětí, které následovalo, jako by potvrzovalo získané zkušenosti,“ vysvětluje umělec. Technika, díky které mohl znovu prožít a uvolnit některá vnitřní traumata, ho v důsledku přivedla k něčemu, co sám Jakub nazývá Světlem. Někdy se můžete k tomu Světlu prodýchat. A já jsem zjistil, že jsem jeho součástí a potom, co si zde odžiju svůj život, zase se do něj vrátím.

Co znamená být stříbrný, když všichni ostatní jsou zlatí? Jaké existenciální otázky řešil komiksový strip Anjel a co z nich časem vyplynulo? Je hudba spirituální médium? Poslechněte si celý Hergot!

Spustit audio

Související