Každý člověk, který si půjčí, má zpočátku pocit, že se mu nemůže nic stát, říká expert na dluhy Radek Hábl

1. prosinec 2022
Finančák

„Představa, že lidé si půjčují na zahraniční dovolené nebo plazmové televize, je pouhou mediální zkratkou. Lidé už si často půjčují na nájem nebo energie,” říká Radek Hábl z Institutu prevence a řešení zadlužení, kterého si do nového Finančáku pozvali Richard Vrdlovec a Iva Hadj Moussa. Co má člověk dělat v případě, že není schopen splácet dluhy? A proč může být půjčka někdy tou nejjednodušší cestou, jak předejít vážným problémům, například vystěhování z bytu?

Podle Hábla je v současné chvíli v České republice v exekuci 700 000 lidí, přičemž je proti nim vedeno celkem 4,5 milionu exekučních řízení. Češi jsou podle experta ve splácení velmi dobří.

„ Ve srovnání s EU jsme na prvním až druhém místě v morálce splácení. Máme ale abnormálně vysoké množství exekucí,” dodává odborník a upozorňuje, že v minulosti jsme tu měli nemravný dluhový byznys a systém exekucí, který byl nastavený způsobem umožňujícím obrovské úroky a penále.

Proč je pro lidi z chudších regionů někdy půjčka tou jedinou možností, jak nepřijít o byt? Jak může velká zadluženost ve společnosti souviset s inklinací k populistickým stranám? A jak proč při nezvládání splácení volit osobní bankrot? Poslechněte si nový Finančák.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka