Ke hře na nástroj se dostali v dospělosti, dnes mají své kapely nebo vydávají desky

18. květen 2022

Většina z těch, kteří se učili na něco hrát, se k hudebnímu vzdělání dostala během základní školy. Jaké to ale je začínat s novým nástrojem v dospělosti? Na to jsem se zeptala kytaristy Honzy Mareše, houslistky Anny Pavlů a pianisty Dominika Fajkuse.

„Vždycky se mi strašně líbilo, jak kluci z toho kolektivu hráli na kytary, byť to byly klasický Stánky a Severní vítr a tyhle táborový vypalovačky,“ říká Honza, kterého ke hraní inspirovalo právě táboření a vodáctví. První akordy ho naučila máma, dál už se učil sám. Dnes hraje s kapelou, a kytary dokonce sbírá. „Lákalo mě na tom to, že ten nástroj má historii,“ vypráví o své sbírce ikonických Jolan.

„Začala jsem poslouchat kapely, kde se kombinovaly housle a elektronická hudba,“ vypráví Anna, která začínala jako zpěvačka v metalové kapele. „Vždycky mě mrzelo, že si s ostatníma nemůžu zahrát,“ vysvětluje svou motivaci, proč se začala učit nejdříve na kytaru, kterou ale záhy vyměnila za housle. Začala v 18 letech a vyhovovaly jí soukromé hodiny s učitelem. „Hráli jsme hlavně irské písničky, různé folkové písně, které se mi v tu dobu líbily, i z toho důvodu mě bavilo cvičit.“ Během doktorského studia chemie na vysoké škole začala hrát ve školním orchestru a hraje i v kapele Thanallian.

Čtěte také

Dominik začínal v 19 letech s pianem. Nejdřív hrál sám bez znalosti teorie, později pokračoval na základní umělecké škole. „První věci jsem si skládal sám, protože nic jiného bych nebyl schopný zahrát,“ popisuje své začátky. Svému učiteli klavíru řekl, že by do roka chtěl zkusit přijímačky na konzervatoř. Na školu se dostal, ale nakonec se rozhodl ji opustit a rozjet sólovou dráhu. Vydal několik desek, má za sebou koncerty u nás i v zahraničí a v současnosti se zaměřuje na vzdělávání. S projektem Za oponou popularizuje klasickou hudbu, vydal učebnici a piano učí jak děti, tak dospělé žáky.

Kytara, housle nebo piano? Jak na své začátky vzpomínají dospěláci, kteří si našli svůj oblíbený nástroj později? Poslechněte si celou reportáž Anety Štokrové.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka