Kimchi s anýzem, lososem i kapary. Čeští nadšenci do kvašení dojali i korejského velvyslance

20. listopad 2018

Čínské zelí se prosolí, do ovadlých listů se vmasíruje směs koření, přidá se další zelenina a v uzavřené nádobě se nastartuje proces kvašení. Bakterie a mikroorganismy přemění směs během několika týdnů ve zdravý poklad, který je v Koreji základem každého jídla – kimchi. Obzvlášť před zimou, kdy vitamínů z čerstvé zeleniny přirozeně ubývá, je dobré kvasit. Studenti ze spolku Orientalistický expres proto už podruhé uspořádali soutěžní přehlídku po domácku vyráběných kimchi.

„Myslíme si, že je to tím, že je v Čechách hodně populární koncept do it yourself, což znamená, že každý si doma naloží nějaké svoje zelíčko,“ odpovídá jeden z pořadatelů Kimchi battle vol. 2, doktorand z Ústavu jižní a centrální Asie na Univerzitě Karlově Martin Hanker, na otázku, proč byla účast na první Kimchi battle na jaře mnohem větší, než organizátoři očekávali. Do druhé bitvy o nejlepší korejské nakládané zelí se přihlásilo dvanáct soutěžních vzorků. V jednom byla řasa a anýz, jinde se spolu se základními přísadami kvasil syrový losos, o kus dál zas přidali kapary.

„Já jsem přišel, protože kimchi miluju a za čtrnáct dní budeme s bráchou dělat vlastní,“ prozrazuje svou motivaci Vojta, který v provoněném prostoru Kampusu Hybernská důsledně ochutnává vzorky a z výrobců mámí receptury tam, kde mu kimchi nejvíc chutnalo. „Nám se hrozně líbí to aroma, který se váže s kimchi,“ říká Hanker a dodává, že to je i jeden z důvodů, proč nepořádají akci v létě někde v dobře odvětraném prostoru.

Atmosféru večera v Hybernské podkreslovaly bublající rýžovary s rýží na zajídání kyselého a pikantního zelí. Pro návštěvníky, kteří měli o téma fermentace hlubší zájem, byly připraveny přednášky od větších producentů kvašeného zelí z Vítova Kimči a od Zuzany Ouhrabkové, která píše blog Zkvašeno. A s vlastním občerstvením dorazil i jihokorejský velvyslanec v Praze Seoung-Hyun Moon.

Sebrat vítězství díky energii. V Praze byl k-popový cirkus s talentovou soutěží

Vítězná skupina k-popové soutěže XXL Crew

K-pop je jako hudební recept. Pokud armáda tvůrců dodrží správný postup, vznikne globálně úspěšný popový hit. Na rozdíl od svých korejských vzorů ale jeho čeští příznivci angažovat armádu nemůžou. O to víc je při napodobování jejich oblíbených interpretů žene entuziasmus. Zažít ho v Praze se dalo na přehlídce talentové soutěže K-POP Contest 2018 v Národním domě na Vinohradech.

„Sami studenti si organizují tenhle večer. Jejich aktivita mě tak dojala, že jsem ucítil potřebu nějak je podpořit,“ popisuje Moon své důvody k návštěvě skromné akce. „Kimchi je v Koreji jedním ze základních pokrmů. Patří taky mezi pět nejzdravějších potravin podle Světové zdravotnické organizace. Když jsem já byl dítě, tak obzvlášť v tomhle období v roce, kdy ještě není úplně zima, se matky se syny scházeli, aby spolu vyráběli kimchi. Pak je zakopali do země, aby bylo k dispozici celou zimu,“ nostalgicky vzpomíná velvyslanec. Moon zároveň dodává, že kimchi může najít čím dál častěji v různých obchodech a zájem lidí v Česku o korejskou kulturu celkově stoupá, stejně jako o korejský pop.

Jaké základní ingredience obsahuje kimchi? Co o něm ještě vyprávěl jihokorejský velvyslanec? A proč je podle pořadatelů o kvašení v Česku zájem? Pusťte si celou reportáž z historicky druhé Kimchi battle.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.