Klára Vystrčilová, Rencontres delicates, Joka

6. květen 2014

Kanye West má zálusk na vyšívané bombry od studentky AVU Kláry Vystrčilové: přinášíme rozhovor s malířkou, která se prosazuje jako návrhářka. Zavedeme vás na výstavu Rencontres delicates v galerii Křehký, na které módní designéři Monika Drápalová a Pavel Brejcha překračují hranice mezi módní tvorbou a výtvarným uměním. Za českým průmyslem míříme do klatovské Joky.

Klára Vystrčilová: od obrazů k biker jacket
Kožené bundy, bombry a vesty od Kláry Vystrčilové zdobí masivní figurální vyšívky, které navazují na její malířskou tvorbu. Kurátoři série výstav Start Up je aktuálně představují na výstavě s názvem Alone in Babylon v Colloredo-Mansfeldském paláci v Praze, kde je zastoupená i kurátorka a výtvarnice Nik Timková a host Pål Rodenius. Výstava trvá do 25. května a je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Co přivedlo malířku Kláru Vystrčilovou k módní tvorbě a jak se její práce dostala do rukou Kanye Westa? Jak její módní kusy vznikají a čím se inspiruje? Poslechněte si rozhovor.

Rencontres delicates: Monika Drápalová a Pavel Brejcha v galerii Křehký
Oděvní designéři Monika Drápalová a Pavel Brejcha se už v průběhu své návrhářské kariéry setkali mnohokrát. Nedávno se prý smáli nad jednou společnou fotografií z roku 2004. Až teď se ale rozhodli zrealizovat první společný projekt. Jde o výstavu Rencontres delicates, která představuje prolnutí oděvu a obrazu. Instalace složená z koláží, samostatných oděvů a fotografií z procesu jejich vzniku je v galerii Křehký k vidění do 24. května. Projekt byl původně zamýšlený na jarní Fashion Week Designblok, který byl zrušený kvůli zpožděné kolaudaci rekonstruovaného Mánesa. Jde o zachycení určité fáze tvůrčího procesu, ve kterém oba dál pokračují. Pavel Brejcha naváže další částí svého projektu na festivalu art designu Křehký Mikulov na konci května. Na jednu z linií Rencontres delicates navazuje i Monika Drápalová, pro kterou jsou retro a vintage kousky z výstavy inspirací k nové kolekci. Ta se představí na Prague Vintage Fair na pražské Novoměstské radnici 25. května. Poslechněte si víc.

03117046.jpeg

Reportáž z klatovské Joky
Za českým průmyslem tentokrát míříme do klatovské výrobny košil Joka. Ta podobně jako vimperská firma VAVI pokračuje v tradici zaniklého národního podniku Šumavan. Ten patřil v dobách ČSSR k největším tuzemským textilním podnikům, s velkým vývozem do východní Evropy a Ruska. V 90. letech se socialistický kolos rozpadl na menší podniky, ze kterých do současnosti přežilo jen pár posledních. Joka se specializuje hlavně na výrobu standardních společenských košil klasických střihů, ale šije se i na míru a podle přání zákazníků a podle návrhů od vnějších zadavatelů. Většina zboží míří do Česka, část do Německa a na Slovensko. Poslechněte si reportáž a podívejte se na fotogalerii.

Playlist:
Austra – Habitat (Domino)
Dubbel Dutch – Inevitable (Mixpak)
Suck Fake – In The Hood (Four40 Records)
Liars – Mask Maker (Mute)
Chains – Linden Jay (Bullet Train Records)
Tuff Culture – Philosophical Matters (uns.)
Moroka – How Far (uns.)
Disclosure – Boiling (PMR)
Small Black – Lines Of Latitude, Dave Harrington Remix (Small Black – Lines Of Latitude)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.