Kolo času v temné věži. Ultra dlouhé fantasy ságy představují světy, ve kterých chcete strávit roky

3. leden 2022

Kromě druhé sezóny Zaklínače už několik týdnů běží nový seriál inspirovaný další klasickou románovou fantasy sérií Kolo času. Původní knižní série Roberta Jordana čítající patnáct tlustých knih je také dobrým příkladem extrémně dlouhé fantasy, která nás zavádí do pečlivě promyšlených světů, v nichž můžete zabloudit na celé roky. Tuhle a další tři ultra macaté ságy doporučuje literární publicista Boris Hokr.

„Robert Jordan byl jeden z prvních autorů, který navazoval na Tolkiena, ale chtěl ho dělat nově,“ říká o sérii Kolo času Boris. „Svět Pána prstenů je neskutečně široký a hluboký a nás baví se v něm pohybovat a zkoumat ho. A v tom je stejné i Kolo času. Vedle Středozemě Jordan vytvořil asi nejdetailněji propracovaný svět, na jaký můžeme narazit.“

Druhou sérií, k jejímuž čtení chce Boris posluchače pozvat, je Archiv bouřné záře Brandona Sandersona. „Je rozplánovaná na 10 svazků a každý z nich je velká bichle, kterou můžete rozbíjet kokosové ořechy,“ říká.

Nejlepší extrémně dlouhé fantasy ságy podle Borise Hokra

„Sandersonovy knihy jsou založené na propracovaných magických systémech. Jedna z rozkoší čtení je, že zjišťujeme, co je možné pomocí magie udělat, co naopak možné není a jak porušovat pravidla.“ Doporučuje ale i jinou Sandersonovu sérii Mistborn. „Představte si Pána prstenů, kdyby ho dělali autoři Dannyho parťáků,“ popisuje ji.

Mnoho tlustých svazků má i série Stevena Eriksona Malazká kniha padlých. „Erikson je antropolog a historik. Nemá rád civilizaci a obecně si o lidech myslí jen to nejhorší,“ popisuje Boris autorův sadistický přístup.

Čtěte také

„V tom, jak dokáže čtenáře potrápit zabíjením postav, je ještě mnohem drsnější než George R. R. Martin.“ Malazká kniha padlých je také neuvěřitelně rozsáhlá. „V jednotlivých dílech se střídají kontinenty a časové roviny, ale všechno do sebe pomalu a velmi složitě zapadá,“ obdivuje autora Boris.

Poslední velkou fantasy ságou, kterou doporučuje, je Temná věž Stephena Kinga. „King je pro mě americký Tolkien,“ říká. „Důležité je tady to slovo americký. Zpracoval ryze americkou žánrovou zkušenost, což je western. Z epické fantasy tam má hlavní narativ o tom, že svět je nemocný a je třeba ho uzdravit. Vytvořil dokonalý pelmel různých vlivů, který ale zázračně funguje.“

Více o magických systémech, zabíjení hrdinů a světě, který se hnul, si poslechněte v rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.