Kvalitní granule? Počítejte minimálně se stokorunou za kilo, říká veterinární lékařka Michaela Riedlová

3. listopad 2022
Finančák

Kromě pozornosti, lásky a vydatného venčení potřebuje každý pes také kvalitní stravu a pravidelnou veterinární péči. Zkusili jste si někdy spočítat, na kolik vás čtyřnohý kamarád vlastně vyjde?

Podle veterinární lékařky Michaely Riedlové, kterou si do nového Finančáku pozvali Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec, by žádný chovatel psa neměl podceňovat kvalitu granulí. Lékařka doporučuje sledovat složení, především obsah masa – ty nejlevnější granule jsou totiž složeny z velké části z obilovin, které psovi potřebné živiny rozhodně neposkytnou.

Michaela Riedlová

„Kilo kvalitních granulí vyjde minimálně na stovku, počítejte ale spíš se 130 korunami,“ upozorňuje veterinářka. Podle jejích výpočtů vyjdou granule pro pětikilového psa na tisícovku měsíčně, u psa, který váží 25 kg, je to suma až 2 500 korun.

Nutné je samozřejmě počítat i s veterinární péčí. Za základní očkování a antiparazitika dáte přibližně 2 500 ročně, ale pokud je pejsek nemocný nebo utrpí úraz, je samozřejmě třeba počítat s mnohem vyššími částkami. Riedlová dokonce zmiňuje případ, kdy rodina byla nucena prodat auto, aby si mohla dovolit zaplatit psovi nezbytnou operaci. Z tohoto důvodu lékařka doporučuje pojištění, které hradí právě nečekané výdaje.

Jaká psí plemena jsou nejdražší a nejnáročnější, co se týká veterinární péče? Je pravda, že voříšci vydrží všechno? Vyplatí se psovi vařit? A jak mít jistotu, že váš parťák nepochází z množírny? Poslechněte si nový Finančák!

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.