Les je náš domov. Trampské hnutí neslábne. Osad je spoustu, jen se o nich neví

12. srpen 2021

Co stojí v jádru trampingu? Jaký je duch trampingu? Jeho podstata? V posledním Čundru se podařilo zachytit vyprávění člověka, jehož identita je s trampingem neoddělitelně spjatá víc než padesát let. Říká se mu Hrobař, ale ne proto, že by se vyžíval v zásvětních praktikách, ale protože do homogenní zelené komunity přišel kdysi dávno all black. A černou už od té doby nesundal. Podle jeho slov je tramping napůl lesní meditace, napůl bujaré veselí s přáteli u ohně. A hodně kytar.

Místo, kam jsem se za Hrobařem vydal, má zůstat skryto. Trampský název oblasti asi pěti osad sice v nahrávce padne, na mapě ho ale budete hledat těžko. Jde o pozůstatek doby, kdy ještě trampy od nádraží po lesích naháněly normalizační policejní čety. V současnosti se ukrývání před okolním světem hodí z jiného důvodu. Poměrně rozsáhlá lesní infrastruktura primitivních srubů a přístřešků s ohništi se zdá v kontextu globální privatizace veřejného prostoru jako zjevení.

Vystopovat v lese trampa je složité, třebaže na jedno místo jezdí přes půl století jako Hrobař. „V životě nenecháme papírek v lese. My tady žijeme. Taky si nikdo nehodí doma na zem odpadky,“ říká trafikant a podlahář, dnes ale zálesák v černém, zatímco ze tří stran pod námi hučí soutok dvou řek a jeden potok. Jediná šance, jak trampy najít, je večer, kdy se od táboráků ozývají sbory za doprovodu kytar.

Čtěte také

Ač je tramping neformální hnutí, z Hrobařova vyprávění je cítit úcta k tradicím a určitému řádu, který se za sto let českého trampingu vyvinul. Osady, ať už vypadají jakkoli, mají svá jména, volené šerify, zástupce šerifů, ale taky stožáry s vlajkami a vzájemně se schází na potlachu. Vstoupit jen tak mezi trampy a necítit se jako vetřelec není snadné. I proto jsem rád, že mě k sobě Hrobař a parta na Říčkách přizvali.

Jakou funkci má v osadě šerif? Proč jezdí Hrobař přes padesát let na jedno místo v lese, kde spolu s Krkavci založili osadu? Jak se vůbec zakládá osada? Proč je dobré udržovat vztah s hajným? A kde hledat studánku? Poslechněte si poslední díl Čundru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.