Lvi nudí první. Dokument Karlos jde k zemi v prvním kole

26. leden 2024

Dost už hraní, dost už hraní, nadešel čas zápasu století: Čelisti vs Karlos. Aleš 5 kilo zhubl, Tomáš 10 přibral, Vít zkolaboval v kouřové sauně a na vážení se nedostavil. Forma pokulhávala, ale popravdě, na dokument Michala Samira a Šimona Šafránka nemusí mít člověk páru Connora McGregora, aby zápas ukončil v prvním kole. Tenhle český Tiger King z Wishe má pokročilou paradentózu.

Michal Samir měl před pár lety božské intuitivní vnuknutí, začít na malou kameru natáčet rutinu olomouckého vyhazovače, který postával před jedním londýnským nočním klubem. Zemitý týpek s bodrým projevem se záhy nesmazatelně zapsal do historie (nejen) českých bojových umění: „Je to příběh skoro hollywoodských parametrů,“ hříme Tomáš, který sám obvykle kolem půlnoci funguje v různých pražských podnicích jako samozvaný vyhazovač, ale na svou šanci v MMA stále marně čeká.

Čtěte také

Z bezpočtu problémů, které film má, nakonec vypichují Čelisti ten zásadní: „Karlos z toho vychází vlastně jako docela nudnej patron,“ stěžuje si Vít, který z nudy složil ve vlastním životě doktorát. Samirovi se Šafránkem se nepodařilo vytvořit ani zábavně mýtotvornou jízdu, ani českou odpověď na Tiger Kinga, ale bohužel ani pronikavou demytizaci příběhu člověka, který má dikci vítěze, ale rozhodující sportovní bitvy pravidelně prohrává.

„Tohle není film ani o sportu, ani o osobnosti Karlose Vémoly, ale je to podivná rádoby dynamická koláž,“ přikládá pod kotel milovník bojových sportů Tomák. Dokument je tak nakonec redukovaný spíš na bulvární zkratky, bílý dům, krásnou dívku a kamaráda z mokré čtvrti Ivo Rittiga, jehož instagramový účet je ale bohužel stokrát zábavnější než mistrových pár minut na plátně.

Kolik mostů ještě postaví král Karlos IV.? Kdo vaří v londýnské Kuchyni a proč jsou jeho sci-fi pokrmy tak trochu bez výrazu? Budete z dokusérie Zlý americký sen unešení? Je Tání mrazivé drama, nebo spíš jarní obleva? A pojednává Metoda Markovič o slavném sériovém vrahovi Vontů Jindrovi Hojerovi? Sejdeme se v kleci, Čelisti!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka