Mám rád chaos a moje hranice komfortu je hodně nízko, vypráví 19letý stopař a cestovatel Šebestián Bok

11. prosinec 2022

Mladý cestovatel, loňský vítěz Mistrovství ČR v autostopu a nadšený stopař Šebestián Bok se letos vydal do Gruzie a Arménie. Stopem, za několik málo tisíc korun celkových nákladů a „na punk“.

„Hranice komfortu mám hodně nízko,“ říká mladý cestovatel, který často přespává u benzínových stanic, zvládne odkládat spánek a snáší různé druhy nepohodlí. Mezi ně ale nepatří to, že neví, kam přesně jeho cesta povede. Anebo že si například nerozumí s tureckými řidiči kamionů. Nechává se unášet příležitostmi.

Čtěte také

Z odstavných parkovišť a benzínek až na vrcholy sopek

Na Balkáně snědého stopujícího mladíka na krajnicích vloni zaměňovali za migranta na „balkánské cestě“ směrem do Evropské unie. V Turecku si ho letos pletli s místními. V Arménii, kterou chválí stejně jako Turecko za velkou pohostinnost, Šebestián vystoupil na nejvyšší vrchol Aragac, vyhaslou sopku tyčící se do výše čtyř tisíc metrů, v Gruzii zamířil na zaledněný pětitisícový Kazbeg.

Nenechat se zastavit

Skoro čtvrtinu z celé 46denní cesty měl střevní potíže, které částečně léčil místními pálenkami. V cestovatelském a outdoorovém magazínu líčí setkání s řidiči, bizarní zážitky i svůj pohled na navštívené země „zdola“. Natáčení probíhalo na cestovatelském festivalu Kolem světa, kde Šebestián srovnal svoje zkušenosti také se zážitky návštěvníků, kteří mu pokládali dotazy. I ty jsou součástí zkráceného záznamu.

Poslechněte si speciál Casablanky z festivalu Kolem světa a podívejte se na zážitky Šebestiána Boka například na jeho Instagramu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.