Mňoukající kočky spasily nenáviděný autotune. Vybouchne z nich internet?

29. duben 2019
Fenomem

Kočky miluje každý a rád je na internetu posdílí, zatímco efekt autotune, upravující hlas do robotické mutace, ten naopak lidé zase tak moc v lásce nemají. Co se asi stane, když se tyhle dvě věci spojí a kočky začnou mňoukat přes autotune? Protože to jsou pořád kočky, tak vybouchne internet, jako se to stalo v únoru po zveřejnění videa Autotune Cat, na kterém kočka mňouká přes zmíněný efekt.

Animátora Joaquina Baldwina, pracujícího ve společnosti Disney, pravidelně budí jeho bengálský kocour Elton svým úpěnlivým mňoukáním. Baldwin jedno takové ráno nastavil mikrofon a Eltonovo mňoukání prohnal autotunem. Výsledek pak zveřejnil na YouTube s uštěpačnou poznámkou: „Dneska dopoledne nechce zmlknout. Nevím, jak tohle pomůže, ale stejně to sdílím.“ Eltonovo robotické mňoukání se stalo nejprve hitem Twitteru a vzápětí si vysloužilo i hudební remixy, které z kocoura udělaly hvězdu. Dnes už má tento virál přes 4 miliony zhlédnutí a odstartoval záplavu klipů s podobným nápadem, v nichž zvířata „zpívají“ přes autotune.

Fanoušci dalších mazlíčků se ale nechtěli nechat zahanbit. Vzápětí se autotune dočkali i psi, koně, slepice a další zvířata. Březnovým hitem se pak stala na kameru zachycená reakce jiných koček Zoe a Scarlett, které když viděly zpívajícího Eltona z výše zmíněného virálu, začaly divoce vřeštět, a dokonce povalily notebook, na kterém video běželo.

Jejich naštvaná reakce připomněla, jak hudební fanoušci reagovali na autotune, když byl v polovině minulé dekády slyšet snad v každé písni a docela se nám zajedl. Software se v hudebním průmyslu používá na zahlazování intonačních nedostatků už od konce 90. let, pokud se ale nastaví na extrémní hodnoty, promění v maličko nepřirozený zpěv i normální hlas. Když se začal na konci 90. let objevovat, třeba v hitu Believe od Cher, bylo to na chvíli i docela originální.

Autotune navíc umožňuje zpívat i nezpěvákům, čehož využívá třeba rapper Kayne West, který do robotického efektu ponořil svůj temný opus 808s & Heartbreak z roku 2008. Ostatně v rapu se autotune hojně používá dodnes, takový rapper Travis Scott si z robotického efektu udělal svůj trademark.

Autotune už zněl i v několika virálech. Vzít něčí proslov a udělat z něho písničku, to je příliš svůdné na to, aby to někdo neudělal. V roce 2010 popisoval jistý Antoine Dodson v televizních zprávách útok neznámého zloděje na dům své sestry, a když internetoví nadšenci prohnali jeho excentrický proslov autotunem, udělali z něho dokonce hudební hit. Bed Intruder Song se propracoval do první stovky amerického žebříčku a stal se prvním internetovým virálem, kterému se to povedlo.

Kočičí zpěvák Elton má asi o něco menší ambice. V roce 2019 je autotune v popu ostatně už trochu obnošená vesta. Na druhou stranu, kočky z módy nejspíš nevyjdou nikdy. To je možná klíč k aktuálnímu šílenství koček na autotuneu. Tak jen doufejme, že to neznamená druhou šanci pro tento efekt v popu.

Poslechněte si nový díl Fenomemu a dozvíte, se proč internet šílí po kočkách „zpívajících“ přes autotune. Která další zvířata se dočkala autotuneových verzí? A jaké jsou nejslavnější autotuneové virály.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.