Moje kamarádka Zuzka. Poslechněte si dokument o životě s rakovinou

20. červen 2020

V pátek třináctého dostala Zuzka ke třináctým narozeninám nečekaný dárek. Byl jí diagnostikován nádor na páteři. Do běžného života se vrátila až po roce náročné léčby. Když se nemoc o jedenáct let později vrátila, začala se Zuzkou natáčet její kamarádka, dokumentaristka Tereza Reková. Poslechněte si příběh o přátelství, optimismu a o životě s těžkou nemocí.

Se Zuzkou natáčela dokumentaristka Tereza Reková v průběhu zhruba tři čtvrtě roku. Několikrát ji navštívila v nemocnici, ale také u ní doma – vařila pro ni, chodily spolu na procházky. Zuzana milovala život, ráda se smála a trávila čas s přáteli. Její životní heslo znělo „Per aspera ad astra“ neboli „Přes překážky ke hvězdám“.

V roce 2017 Zuzanka i přes velkou chuť žít vydechla naposledy. Její kamarádi pak uspořádali vzpomínkové setkání na Hádech v Brně

Optimistický náhled na svět si Zuzka držela i v těch nejtěžších chvílích. Studovala psychologii v Brně, kde se také léčila, a říkávala, že toto město je jí osudné. Během studií docházela jako dobrovolnice na oddělení dětské onkologie a snažila se nemocným dětem předávat energii, sílu a zkušenosti z boje se zákeřnou chorobou. Brala to také jako poděkování lékařům a sestřičkám za jejich velmi náročnou práci a za vše, co pro ni v minulosti udělali.

Poslechněte si dokument o Zuzce, který je věnován všem, kdo bojují s nádorovým onemocněním nebo mají ve svém okolí někoho, kdo potřebuje podpořit.

Autorka: Tereza Reková
Dramaturgyně: Brit Jensen
Mistr zvuku: Roman Špála

O autorce:

Tereza Reková je dokumentaristka na volné noze. Baví ji práce s obrazem a pravidelně přispívá do různých cyklů České televize, ale její srdce nekompromisně propadlo rozhlasu (za což byla párkrát už i oceněna). Momentálně Tereza dokončuje doktorát z oblasti mezinárodní audio dokumentaristiky na brněnské JAMU, kde také učí – nebo lépe řečeno podporuje – mladé tvůrce a inspiruje je k práci s audiem.

V roce 2012 začala s onkology spolupracovat na evropském projektu PANCARE, který se zabývá následky onkologické léčby u dětských pacientů v dospělém věku. V roce 2015 společně s kamarádkou, která také prošla onkologickou léčbou, založily nadaci SPOLEČNĚ K ÚSMĚVU. Hlavním úkolem nadace je spojit co nejvíc vyléčených mladých lidí, kteří prošli léčbou na dětské onkologii, a zapojit je do pomoci dětem, které aktuálně onkologickou léčbu podstupují.

 

autor: Tereza Reková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.