Moje zima nikdy nekončí. Vzduchem zašvihal živý bič kapely Pakosteň

28. květen 2022

Řetězy řinčící metal punk na místní nezávislé scéně v posledních letech pěkně prosperuje. Důkazem toho je i v Praze usazená kapela Pakosteň. Jejich debut Živý bič se po roce od vydání objevil konečně i na vinylu a my jsme si do studia pozvali dva její zástupce – zpěváka Jána Bátorka aka Nela a basáka Jana Kasala. Řeč přišla i na jejich bývalé projekty nebo na aktivity Šlinc Records.

Začátek kapely je pevně svázán s kapelou Hydrauliter, kde kromě Nela a Honzy fungoval i bubeník Pakosteně David. Chtěli jsme hrát primitivní, surovější druh hudby, primitivní metal punk, popisuje Nelo začátky před více než dvěma lety. V té době se jeho dřívější hudební kolega Peťo, se kterým působil například v kapelách Toyen a moč, Mravcolev nebo před lety v Čadci, přistěhoval do Prahy.

Původně měl doplnit Hydrauliter na druhou kytaru, místo navazování nakonec došlo ke stvoření kapely úplně nové a na troskách Hydrauliteru vznikl Pakosteň. Loňský debut Živý bič, který byl nahrán, kromě bicích, celý svépomocí, vyšel na labelu Šlinc Records.

Právě za labelem Šlinc stojí basák Honza a bubeník David. Jejich aktivity se nesoustředí pouze na vydávání desek. Před pár lety začali také pořádat zkraje léta Šlinc fest. Ten se po odmlce vrací a opět nabízí pěkný průřez potemnělou stranou lokální diy scény. Z areálu lesního divadla v Řevnicích se ale tentokrát přesouvá do Mlékojed.

Z jakého důvodu kontaktovala Nela kultovní shoegazová kapela Toyen? Odkazuje na něco název Živý bič? Jak vypadá utrpení mladého Kysučana? S jakým místem je svázaný počátek Hydrauliter, potažmo i Pakosteň? A jaké skladby, které rádiový éter ještě nepoznal, jsme si ve Špíně pustili? Kdo z Pakosteně je démon? Dejte si celý rozhovor ze záznamu!

Spustit audio