Musíme se víc věnovat duševnímu zdraví studentů, říká nová rektorka Karlovy univerzity

8. listopad 2021

Historický moment. Do čela Karlovy univerzity byla zvolena vůbec první žena v historii. Je jí profesorka Milena Králíčková, aktuálně prorektorka pro studijní záležitosti. Jaké plány má? „Stojí přede mnou určitě úkol pohnout v oblasti elektronizace a digitalizace,“ říká nastupující rektorka.

Králíčkovou zvolil akademický senát 55 hlasy od 69 přítomných členů, současného rektora Tomáše Zimu by měla vystřídat od února roku 2022. Do funkce jde s plány na lepší čerpání fondů i komercionalizaci vědy, středobodem její práce by podle Králíčkové měli být studenti. „A byli i těch posledních sedm a půl roku, kdy jsem pracovala jako studijní prorektorka,“ říká.

Čtěte také

Co podle ní studenty trápí? „V první řadě musím odpovědět, že studium. Kromě toho ale studenti řešili v covidu i ekonomické a duševní problémy. Udělali jsme si na univerzitě několik analýz a šetření. Zjistili jsme, že v programech, kde studenti mohli chodit do praktické výuky, byla duševní pohoda daleko míň zasažena. Musíme se určitě víc věnovat duševnímu zdraví studentů,“ myslí si Králíčková.

Škola bude podle jejího názoru v dalších letech čelit komplikacím v podobě distanční výuky v další vlně pandemie nebo nutnosti digitalizovat. „Jako tradiční univerzita jsme v některých oblastech rigidnější, než bychom být měli. Přede mnou určitě stojí úkol pohnout v oblasti elektronizace a digitalizace. Náš studijní informační systém si nemůžeme nést do 21. století, má jádro z 90. let. To nás velmi brzdí v tom, abychom byli víc student-friendly,“ podotýká.

Proč někteří vyučující nedostávají důstojné mzdy? A kde vidí nová rektorka největší mezery Karlovy univerzity? Poslechněte si celý rozhovor s profesorkou Milenou Králíčkovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.