Muže donutí hubnout porucha erekce, děti nebo zdraví. Na ženský vzhled je vyvíjen větší tlak

23. únor 2021

„Pokud od těla něco očekáváte, tak si ho musíte hýčkat,“ říká pro Balanc nutriční terapeutka a lektorka společnosti Stop obezitě Marie Dobrovodská. Radio Wave natočilo šestidílnou podcastovou sérii Sádlo o společenském tlaku na ženský vzhled. Jak to ale mají muži s vlivem okolí a přijímáním vlastního těla? Prý se častěji zaměřují na svaly, a ne na přebytečný tuk, když se odhodlají, tak v hubnutí spíše uspějí. Začínají ale později.

„Ženy jsou ke svému tělu obecně kritičtější, mají pocit, že se mu musí více věnovat.“ Některé ženy se dokonce prohubnou životem, muži více usilují o svaly, které jsou spojené více s dobrou kondicí a zdravím. To, jak se stavíme ke svému tělu a životnímu stylu, si v základu vezmeme z rodiny. Uštěpačná poznámka otce k dceři v pubertě ji může poznamenat na celý život.

Mužské sebevědomí je v naší společnosti více přijímáno a podporováno, proto jich má méně problémy se vztahem k tělu, neřeší to. Ženy hubnou i preventivně, často si přijdou nedokonalé nebo ošklivé, i když jim takové signály okolí nedává.

tloušťka - obezita - gamer - hry - hraní

„Muži přichází v situaci, kdy mají zdravotní problémy.“ Mohou to být problémy v sexuální oblasti, příliš mnoho tuku snižuje hladinu hormonu testosteronu, který je v sexu důležitý. Také je trápí, když se nemohou věnovat svým dětem, jezdit s nimi na kole nebo hrát fotbal.

Čtěte také

Někdy jsou varovné signály i trochu úsměvné, když se pod chlapem propadne nábytek, nevejde se do auta nebo musí jít nakupovat do oddělení s nadměrnými velikostmi. Když se pak odhodlají se sebou něco dělat, častěji jim pomáhá vytrvalost a soutěživost. Ale radši spíše přidají pohybu, než aby ubrali bůčku.

„Příroda je vůči ženám trochu nespravedlivá, evolučně mají úspornější metabolismus.“ Mužům se lépe spaluje energie i rostou svaly. Ne samozřejmě všem a posměšky si sem tam poslechnou i kluci, kteří jsou velmi hubení a svalovou hmotu ani tuk se jim nedaří nabrat. Muži mají též méně patologické problémy, jako mentální anorexii nebo bulimii.

Pusťte si všechny informace v pořadu Balanc o mužském hubnutí, vztahu k tělu a srovnání se ženami.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.