Na poušti potkáš Boha i svoji temnotu, říká průvodkyně Saharou Tereza Černohorská

17. červenec 2023

Vedra už nějakou dobu sužují celou republiku a nějakou dobu ještě budou. Hergot! proto téma horka prozkoumá z duchovní perspektivy. Jak to vypadá, když člověk vezme svoji duši za dobrodružstvím na největší poušť světa – na Saharu? Na to v Hergot!u odpovídala zakladatelka projektu SoulAdventure a průvodkyně poutníků Saharou Tereza Černohorská.

„Mě poušť zavolala, je to moje místo, kde se cítím doma a mnoho lidí, kteří tam přijdou, tam tento pocit mají,“ přibližuje Tereza počátky projektu SoulAdventure. Dnes už je to 15 let, co s poutníky na Saharu jezdí. „My provázíme lidi k tomu, aby našli svůj jedinečný způsob, jak v tomto životě prožívat svoji duši v každodennosti. Ve vztazích, v práci, v tom, jak jdeme na nákup, všude v obyčejnosti, abychom byli v kontaktu se svojí niternou pravdou.“

Fatima Rahimi, Klára Staňková, Tereza Černohorská a Petr Wagner

Nejintenzivnější zážitky lidé podle Terezy mají, když jsou v poušti sami. „Uprostřed cesty jsou tři dny a tři noci, kdy jsi v samotě a půstu, máš jenom vodu. To je pro většinu lidí děsivá představa a většina civilizovaných lidí nikdy nic takového nezažila.“

Během této doby prožívají lidé jak krásné, tak i ty těžké chvíle, jak se dočteme už v příběhu Ježíše na poušti. „Když chceš jít ke světlu, tak vždycky potkáš temnotu. My, když toužíme po spojení, po lásce, po transcendentním a po prožívání života naplno, tak musíme obejmout i to temné, to bolavé. Na poušti to všechno vylézá a v tom je myslím Ježíšův příběh inspirativní,“ naznačuje Tereza i svou zkušenost.

Jak vypadalo Terezino setkání s Bohem? Z jakých důvodů lidé na poušť jezdí? Jak probíhá výběrové řízení a příprava před cestou na Saharu? Poslechněte si Hergot!.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka