Nečekané zvraty a hřejivé návraty. Dávka podzimních novinek ze zahraniční DIY scény poblikává v paprscích slunce

25. listopad 2022

Ještě než udeří tuhá zima a se sklonkem roku nastane čas na bilancování a šplhání po hudebních žebříčcích, jsme ve Špíně projeli čerstvé zahraniční nahrávky a vybrali to, co se nám v posledních měsících zahnízdilo v uších. A krom toho, že jsme přivítali hned několik starých známých, se nám podařilo uplést až překvapivě příjemný a projasněný playlist –⁠ jako stvořený do podzimních mlh.

Brzy to budou tři roky, co ukončil svoji činnost londýnský experimentální label Blackest Ever Black. Jména s ním pevně spojená ovšem pochopitelně tvoří dál a špíní radar je nadále bedlivě sleduje. Patří mezi ně například minimalistická písničkářka Carla Dal Forno, která nedávno vydala čtvrté album Come Around a opět potvrdila, že je nejen královnou uhrančivých basových a zdánlivě jednoduchých repetic, ale dokáže i u čtvrtého alba pořád překvapovat.

Podobně jako Joe Andrews a Tom Halstead tvořící elektronické duo Raime. Ti opět spojili síly s bubenicí a skladatelkou Valentinou Magaletti, známou například z kapely Vanishing Twin, a pod jménem Moin vydali druhé album Paste. A zdá se, že při jeho tvorbě narazili na utajený kompoziční šuplíček dřevních emo hardcorových kapel z raných devadesátek. Otisky Moss Icon, Still Life nebo třeba Cerberus Shoal převedený do současností pomocí samplů a elektronických mutací. Emojádro Špíny jásá a zároveň si klade otázku - co tohle může do budoucna znamenat?

Posledním letošním zahraničním novinkám sice výjimečně vévodily kytary. Ať už v podobě krátce existujících americko-německých Nylon Club, vezoucích se po hitových vrcholech legendárního tria Sleater-Kinney nebo sólových projektů známých tváří. Mezi ně patří na hraně musique concréte balancující projekt Chalk Barryho Elkanicka z Institute nebo druhá nahrávka The Drin pod taktovkou Dylana McCartneyho z The Serfs, o kterých již byla ve Špíně řeč vícekrát.

Nejvíc slunce nakonec přinesli spoluzakladatel dánského labelu Posh Isolation Loke Rahbek se svým kolegou Frederikem Valentinem. Deska Together, původně zamýšlená jako alternativní sountrack k osmdesátkové filmové eseji Bez slunce režiséra Chrise Markera, zafungovala jako skutečné dveře do léta. 

Dojde k boomu reinterpretací devadesátkového prehistorického emo hardcoru a co na to říká osazenstvo Špíny? Co se děje nového u Show Me The Body? Jak by zněli Mudhoney, kdyby nedělali opičárny a šli radši rovnou po písničce? Začali L.O.T.I.O.N. dělat veselé písně do tance? Komu změnilo život setkání s Markem E. Smithem? A který interpret nám šeď uplynulých dnů prozářil nejsilněji? Poslechněte si poslední letošní zahraniční novinky ve Špíně!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.