Není to tak jednoduché, že někdo je muž a někdo žena, říká k olympijskému dění sportovní novinář

8. srpen 2024

„Sport má binární kategorie, a to se ukazuje jako problém. Je to dlouhodobá věc, která se řešila už ve 30. letech minulého století. Tehdy byly závodnice ve světové atletice testovány v rámci „nude parades“, kdy musely nahé předstoupit před lékařský panel,“ říká sportovní novinář Vojtěch Jírovec k aféře, která propukla po vítězství alžírské boxerky Imane Khelif nad italskou soupeřkou Angelou Carini.

„Sportovní federace hledají levné, spolehlivé a průkazné řešení, které naštve co nejmíň lidí. Zatím se to moc nedaří. Navíc vždycky někoho naštvete,“ komentuje pokusy o přehlednou a spravedlivou kategorizaci sportovců a sportovkyň Vojtěch Jírovec. „Jenže ono to není tak jednoduché, že někdo je muž a někdo žena a mezitím nic není. Stejná startovní čára pro všechny neexistuje. Nikdy to nebude spravedlivé, to profesionální sport prostě není.“

Sportovkyně Imane Khelif se na sociálních sítích i v tradičních médiích dočkala negativního hodnocení svého vzhledu a urážek. Objevila se i nepravdivá informace, že je trans sportovkyní, která se lavinově šířila. „Diskutující by si měli uvědomit, že když šíří tyhle nepravdy, může to mít na dané lidi reálný dopad,“ říká k dezinformaci Jírovec s poukazem na to, že Khelif pochází z Alžírska, které vůči LGBT+ lidem rozhodně není vstřícné, homosexualitu např. kriminalizuje a trans lidem neumožňuje tranzici. Za Khelif se na sítích naopak postavila její irská kolegyně boxerka Amy Broadhurst.

„DSD/Intersex sportovci se objevovali už před sto lety. V Česku to byl například Zdeněk Koubek, který ještě pod identitou Zdeňka Koubková držel světové rekordy a byl obrovskou hvězdou,“ ohlíží se do minulosti Jírovec.

Co je skutečnou podstatou sporu o účast Imane Khelif v olympijské boxerské soutěži? Kdo a na základě čeho v profesionálním sportu rozhoduje o právu soutěžit v jednotlivých kategoriích? Poslechněte si podcast Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.