Nezůstaňte naštvaní a snažte se vyjít s lidmi, kteří jsou s vámi v konfliktu, radí psycholog

15. říjen 2020
V klidu

Celou Evropou se šíří vyčerpání z pandemie, pro které má Světová zdravotnická organizace jméno „pandemic fatigue“. Projevuje se tím, že se situací spojenou s koronavirem nechceme zabývat, unavuje nás nebo dráždí. „S nemocí covid-19 jsme na začátku léta mentálně skončili,“ říká psycholog Dalibor Špok. „Věda k naší nelibosti nefunguje tak rychle jako sociální sítě a my se teď musíme smířit s tím, že prostě nevíme, co bude. I když je to psychologicky náročná situace,“ dodává.

„Je tu spousta odborníků, kteří z epidemiologického hlediska dobře vědí, co je teď třeba dělat,“ říká psycholog. „Otázka je, jestli je tu taky dost lidí, kteří jim budou naslouchat. Rozhodnutí příštích dnů jsou nejen zdravotní, ale taky ekonomická a politická,“ vysvětluje Špok.

Psycholog upozorňuje taky na to, že jsme si možná zvykli až příliš klást důraz na kvalitu komunikace v médiích. Vyžadujeme ji podle něj i od lidí, kteří umět dobře komunikovat vůbec nemusí, protože to není jejich oblast a jsou – například – skvělými lékaři. „Vítězí ten, který umí komunikovat, ale to neznamená, že je i expertem na oblast, o které poutavě mluví. Když někdo výborně komunikuje, nemusí to ještě znamenat, že tomu skutečně rozumí,“ říká.

Čtěte také

V pozoruhodné situaci jsou podle Špoka i mladí lidé, kterým část společnosti vyčítá nezodpovědné chování i šíření epidemie. „Žádná generace není za šíření viru zodpovědnější než jiná. Ale to, že na mě někdo ukazuje prstem, a ještě ke všemu neprávem, a já se s tím musím vyrovnat, je důležitá zkušenost. Je to umění, které je potřeba ve spoustě profesí i rolí, které mladí lidé chtějí v současném světě mít. Nejde o to, před kritikou zavřít dveře, ale umět její energii přetvářet, akceptovat ji a nakládat s ní kreativně. Nezůstat naštvaní a umět komunikovat s lidmi, s kterými máme konflikt. Když na nás někdo ukazuje a obviňuje nás, je totiž těžké neobviňovat zpět,“ uzavírá.

Jak s klidnou myslí přežít další lockdown? Poslouchat V klidu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.