NOVINKY: Kelela, Palma, The Breeders, Smino a další zmrzliny

10. říjen 2017
Factory Radia Wave

Druhá várka říjnových novinek zavála do rotace Radia Wave třeba sólovou skladbu zpěvačky Palmy z kapely Leto, která vyšla na kompilaci Superhrdinky: hudba pro ženy bez domova. Konečně vyšla i debutová deska od futuristické R&B zpěvačky Kelely, další track z ranku avantgardního popu od U.S. Girls nebo velký comeback devadesátkové kytarovky The Breeders. A možná dojde i na zmrzku.

Smino – Sorbet
Credits: Smino
Label: self-released
Debutové album chicagského rappera Smino pojmenované blkswn vyšlo už letos v březnu, byl tedy nejvyšší čas, aby Smino přispěchal s dalším trackem. Jeho vydání si přitom schoval na speciální příležitost – příjemný zmrzlinový song Sorbet totiž vydal přesně v den svých šestadvacátých narozenin a jak se na takovou událost sluší, působí na něm hodně odlehčeně. 

Negative Gemini – You Weren’t There Anymore
Credits: Lindsey French
Label: self-released
Zásadními přísadami hudby Lindsey French, která nahrává jako Negative Gemini, je melancholie a nostalgie. Nešetří jimi ani na aktuálním singlu You Weren’t There Anymore z chystaného EP Bad Baby. Hodně vzdušná skladba stejnou měrou čerpá z odkazu shoegazu, slowcore a kapel jako Mazzy Star nebo Slowdive, slyšíme ale i jasnou zálibu v elektronickém ambientu nebo folku. Všechno dohromady to dává hodně atmosferický zážitek podobný jízdě po setmělé dálnici.

The Breeders – Wait In The Car
Credits: Kim Deal
Label: 4AD
Často se v poslední době mluví o kytarovkách, které se inspirují zvukem devadesátých let. Jak to ale zní, když se do současnosti přesune jedna z těch původních devadesátkových kapel? Odpověď dávají kultovní The Breeders v čele s Kim Deal. Ti se sice dali znovu dohromady už v roce 2009, teprve teď ale nahráli nový song v původní sestavě a to po dlouhých čtyřiadvaceti letech. Singl Wait In The Car je podobně uvolněný a euforický, jako třeba jejich nejslavnější skladba Cannonball a dokazuje, že když něco funguje, není potřeba to měnit.

Rina Mushonga – Jungles
Credits: Rina Mushonga
Label: [PIAS]
Rina Mushonga má za sebou spletitou životní cestu, postupně se stěhovala ze Zimbabwe do Nizozemska a nakonec do Londýna, a podobně komplikovaná je i její hudba. Ta v sobě spojuje ozvuky elektronického popu, indie i afrobeatu. Její aktuální singl Jungles navazuje na předchozí Atalanta a pojednává o něčem, co Rina Mushonga dobře zná – zpívá totiž o tom, jaké to je, když se člověk sám ocitne v novém městě.

Small Town Life – So Far So Good
Credits: Jakub Spiszak
Label: Kush Gong Vinyl
Small Town Life je kapela ze slovenského města Šaľa, která původně vznikla jako pokojíčkový projekt kytaristy a zpěváka Jakuba Spiszaka. Jejich sebevědomé eponymní EP, ze kterého dýchá devadesátkový garážový punrock, vyšlo minulý týden na slovenském labelu Kush Gong Vinyl. Ten vydává malé série vlastnoručně vylisovaných vinylových sedmipalců. Track So Far So Good celé EP otevírá.

Swimful – Dove ft. Palmistry
Credits: Swimful, Benjamin Keating
Label: SVBKVLT
Producent Swimful, který ve svých začátcích hrál hlavně footwork, drum’n’bass nebo grime, studoval v Londýně, kvůli inspiraci se ale vždy chtěl přestěhovat do Šanghaje. Právě odtud teď do světa posílá singl Dove. Dvě verze tracku, jedna s hostujícím zpěvákem a producentem Palmistry a jedna instrumentálka, vychází na labelu SVBKVLT a do naší rotace putuje právě hostovačka Palmistryho.

Kelela – Onanon
Credits: Kelela Mizanekristos, Alejandro Ghersi, Jay Prince, Ariel Rechtshaid
Label: Warp
Americká zpěvačka Kelela konečně vydává dlouho očekávaný debut Take Me Apart a ohlasy jsou zatím velmi příznivé. Hvězdička experimentálního R&B na desce spolupracovala s celou řadou spřátelených muzikantů – z řady rozhodně vystupuje venezuelský producent Arca, který s ní natočil tři skladby. Jednou z nich je Onanon, pod níž je podepsaný i Ariel Rechtshaid, spolupracovník Vampire Weekend nebo Major Lazer.

Katarzia, Načeva, Mucha a spol. vydaly benefiční vinyl na podporu žen bez domova

Superhrdinky: Hudba pro ženy bez domova

„Myslím si, že umelci by sa nemali dištancovať od spoločenských problémov a mali by sa prirodzene angažovať v osvete,“ vysvětluje zpěvačka Katarzia, proč se stala tváří projektu Superhrdinky – Hudba pro ženy bez domova.

Palma – Pramen vlasů
Credits: Beata Rakowski
Label: Full Moon
Zpěvačka a hudebnice Palma je známá jako polovina slezského dua Leto. Teď debutuje sólově v skladbě Pramen vlasů, která otevírá charitativní kompilaci Superhrdinky: Hudba pro ženy bez domova. Kromě Palmy na ní najdete i písně od Katarzie, Muchy nebo Lenky Dusilové a veškerý výtěžek půjde občanskému sdružení Jako doma spolupracující s ženami bez domova.   

Liquid Ground – Amethyst
Credits: Johann Heyss, Ivan Macenauer
Label: https://liquidground.bandcamp.com
Elektropopové duo Liquid Ground v sobě skrývá česko-brazilskou hudební kolaboraci. Producent Ivanowitch před lety připravoval vinylovou verzi desky brazilského zpěváka Johanna Heysse a seznámili se na sociálních sítích. Jak se ukázalo, měli oba rádi stejnou hudbu a zkusili napsat společný track. Před dvěma lety vydali první společnou skladbu Away, na kterou aktuálně navazuje singl Amethyst.

U.S. Girls – Mad As Hell
Credits: Meg Remy
Label: 4AD
Vypočítávat jednotlivé vlivy je tak trochu novinářské klišé, u zpěvačky a producentky Meg Remy, která už téměř deset let vystupuje jako U.S. Girls, ale nejde jinak. Během let do své hudby absorbovala avantgardní pop, R&B, reggae a dub nebo třeba indie rock. Podobně je na tom i aktuální singl Mad As Hell napájený ve videoklipu estetikou poválečné Ameriky. Je to hitovka nebo angažovaný protiválečný song? Nejspíš obojí.

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio