NOVINKY: M83, Parquet Courts, Arpanet, Teklife a #riprashad

13. duben 2016
Factory Radia Wave

V dalších novinkách se boříme do osmdesátkového bahna společně s comebackem M83, prozkoumáváme české nostalgické elektro Arpanet, vzdáváme hold newyorskému indie rocku společně s Parquet Courts a oslavujeme debutovou desku mistrů zasněného tance Yumi Zouma. Vzpomínáme na DJe Rashada a předčasně odtajňujeme první velký hit letošního léta – to vše poprvé z nového studia.

Yumi Zouma – Keep It Close To Me
Credits: Kim Pflaum, Charlie Ryder, Josh Burgess
Label: Cascine
Novozélandské trio Yumi Zouma, které produkuje dost neodolatelný zasněný taneční pop, je v playlistu Radia Wave už dobře zabydleno, debutovou dlouhohrající desku ale chystá až teď. Nahrávka ponese jméno Yoncalla a od předchozích EP se liší především způsobem svého vzniku – členové kapely si totiž poprvé svoje nápady neposílali na dálku, ale seděli spolu ve studiu. V příznačně nazvaném pilotním singlu Keep It Close To Me se tahle intimita rozhodně projevuje.

Pio Squad – Tváře
Credits: Filip Konvalinka, Martin Hrdlička
Label: Pio Squad
Osm let čekali fanoušci jihlavské hiphopové skupiny Pio Squad na jejich nové album. Teď to vypadá, že pauza jednoho z nejvýraznějších rapových projektů u nás je u konce. Rappeři Eurodel a Efko návrat ohlásili na konci března singlem, příznačně nazvaným Kde se flákaj?!, o týden později vypustili i další novinku – klipovou skladbu Tváře. Natočili ji na elektro beat německých producentů BeatsGees. Album by mělo vyjít letos v létě, název ale ještě jejich chystaná čtvrtá dlouhohrající deska nemá.

Schoolboy Q – Groovy Tony
Credits: Donte Perkins, Quincy Matthew Hanley
Label: Top Dawg
Zatímco Kendrick Lamar sbírá se svými posledními deskami velké ovace, jeho kolega z party Black Hippy Schoolboy Q se teprve pomalu probouzí z nečinnosti. Dva roky staré album Oxymoron by mělo dostat sourozence už letos, a že se máme na co těšit, dokazuje aktuální singl Groovy Tony, obdařený povedeným videoklipem snímaným z první osoby. Špinavou, oldschoolovou instrumentálku obstaral Tae Beast z producentského týmu Digi+Phonics, dvorních beatmakerů Top Dawg Entertainment. Ještě dodejme, že Schoolboy Q se za poslední rok objevil jako host ve skladbách Andersona Paaka, Travise Scotta, The Game a aktuálně i ASAP Ferga.

Little Oceans – Peace
Credits: Matthew Johnston, Josh Edmonds, Sam Edmonds
Label: Little Oceans
Indiepopové trio Little Oceans z Auklandu je zatím neobjeveným pokladem novozélandské scény. Producent Matthew Johnston a bratři Josh a Sam Edmondsovi míchají elektroniku a bělošské R&B do podoby snivého alternativního popu, singly ale zatím dávkují s ročními odstupy. Po loňské skladbě The Northern Eyes přichází aktuálně s novinkou Peace. Zajímavý černobílý klip vznikl díky přispění státní organizace NZ On Air podporující místní projekty. Debutové EP slibují Little Oceans na letošní léto.

Parquet Courts – Human Performance
Credits: Andrew Savage, Austin Brown, Sean Yeaton, Max Savage
Label: Rough Trade Records
Indierocková kapela Parquet Courts, vycházející z kazetového podhoubí New Yorku, patří už víc než pět let k nejvýraznějším exportům tohoto epicentra nezávislé kytarové hudby. Produktivní skupina v čele s dvojicí Andrew Savage a Austin Brown už stihla vydat pět desek, na kterých rozvíjí to nejlepší z tradice kultovního labelu Rough Trade. Aktuální album, které sbírá velmi pozitivní recenze, se jmenuje Human Performance a my si z něj nasazujeme lehce melancholický titulní singl.

BoyBoy – None Of Your Love
Credits: Sam McCarthy
Label: self-released
Trochu mysteriózní projekt BoyBoy, za kterým se skrývá producent a zpěvák Sam McCarthy, vypustil v rozmezí několika dnů na svůj SoundCloud dva singly, které mají ambici stát se neoficiálními hymnami letošního léta. Track None Of Your Love, který jsme vybrali do rotace Radia Wave, je hodně svěžím mixem synth popu, chill wavu a decentní psychedelie a jako takový samozřejmě nejvíc připomíná projekty jako Washed Out nebo Toro y Moi. A to jsou důstojné referenční body.

Pumarosa – Cecile
Credits: Isabel Munoz-Newsome, Henry Brown, Tomoya Suzuki, Neville James, Nicholas Owen
Label: Chess Club / Mom + Pop
Skladba Cecile, za kterou stojí londýnský kvintet Pumarosa, začíná frenetickým rockovým intrem, po několika málo taktech se ale přepne do přívětivějšího tanečního soundu podpořeného výraznou basou a melancholickými synťáky. Osvěžující dynamiku navíc podporuje hlas zpěvačky Isabel Munoz-Newsome, díky kterému si nastupující skupinu s nikým jiným nespletete. O kapele Pumarosa se mluví jako o výrazných kytarových talentech roku 2016 a track Cecile má všechny předpoklady k tomu, aby vás o tom přesvědčil.

M83 – Go! feat. Mai Lan
Credits: Anthony Gonzalez, Mai Lan, Steve Vai
Label: Mute
Anthony Gonzalez z kapely M83 se rozhodl svoje dlouho očekávané album pojmenovat Junk a po poslechu singlu Go! s hostující zpěvačkou Mai Lan a kytaristou Stevem Vaiem je úplně jasné, co tím myslel. Nová podoba M83, kteří se vrací po dlouhé pětileté přestávce od úspěšného alba Hurry Up, We’re Dreaming, schroustává a recykluje všechna myslitelná osmdesátková klišé a přetavuje je do podoby, která se pohybuje na hraně sebeparodie. Až uslyšíte závěrečné kytarové sólo zmíněného Stevea Vaie, bude vám úplně jasné, co tím máme na mysli. Přesto se ale Gonzalez pořád poslouchá výborně.

Arpanet – Heartbreak
Credits: OJ, Libertae
Label: self-released
Duo Arpanet, které do vysílání Radia Wave prosakuje z naší talentové soutěže Startér, oživuje trošku oslabený elektronický subžánr vaporwave. Ten staví na postinternetové estetice v kombinaci s pořádnou porcí nostalgie a výsledkem je v případě Arpanet hodně slušná abstraktní elektronika. O Arpanet se toho moc neví, snad jenom to, že dvojice vystupuje pod pseudonymy OJ a Libertae. K tomuhle druhu hudby ale určitá anonymita patří, takže nezbývá než se nechat unášet zvukem.

DJ Rashad & DJ Earl – Wear Her Pussy Out
Credits: Rashad Harden, DJ Earl
Label: Teklife
Průkopnický kolektiv věnující se chicagskému tanečnímu žánru juke Teklife se rozhodl vzdát poctu svému zesnulému zakladateli a jako první release pod vlastní značkou vydat příznačně nazvané album Afterlife. Tracky DJe Rashada, od jehož předčasné smrti letos uplynou dva roky, na něm dotvořili téměř všichni producenti, kteří mají s Teklifem něco společného. Na desce najdeme beaty od Rashadova nejbližšího spolupracovníka DJe Spinna, nechybí ani oceňovaný DJ Paypal nebo veterán Traxman. My si do playlistu zařazujeme poeticky nazvaný track Wear Her Pussy Out, na kterém Rashadův základ dotvořil jeden z nejtalentovanějších mladých jukových producentů DJ Earl. RIP Rashad.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio