NOVINKY: Mayen, Neon Bunny, Dillon, Moaning a další skučení

5. prosinec 2017
Factory Radia Wave

První prosincové várce novinek vévodí světová premiéra nového singlu kapely Mayen, která po dvou letech konečně chystá novou desku. Podíváme se i do Jižní Koreji za synthpopovou zpěvačkou Neon Bunny, do Německa za brazilskou zpěvačkou Dillon nebo do Francie za nejlepším albem Charlotte Gainsbourg. Dveře do svojí chýšky otevřel i dobrý label Sub Pop, který stále nepřestává objevovat nové kapely. A možná přijde i Playboi Carti.

Mayen – Gone
Credits: Lukáš Vydra
Label: self-released

Poté, co si Lukáš Vydra odskočil k bočnímu projektu Dukla, se po dvou letech vrací ke svým domovským Mayen. První singl nazvaný Gone upozorňuje na chystanou desku So Far So Good a zároveň i naznačuje změnu ve zvuku. Oproti předchozím nahrávkám prý totiž album vznikalo kolektivněji a Mayen se tak proměnili v regulérní kapelu. Celá deska natáčená v berlínském studiu Igora Brusa (Deaths) vyjde jak digitálně, tak na vinylu.

Neon Bunny – 지금 (Now)
Credits: Neon Bunny
Label: Seoulight

Korejská zpěvačka a producentka Neon Bunny působí na scéně už od roku 2011 a za tu dobu si vypracovala jasnou hudební strategii: její hřejivé elektronické tracky mají působit jako emoční obal, který člověk ochrání od tlaku a nástrah metropole jako je Soul. Aktuální singl 지금 (Now) se nese na vlně osmdesátkové melancholie.

Pi’erre Bourne – Yo Pi'erre! ft. Playboi Carti
Credits: Jordan Jenks,
Label: Interscope / SossHouse

Hláškou „Yo Pi'erre, wanna come out“ začíná letošní velký hit Magnolia atlantského rappera Playboi Carti. Tím volaným je producent a rapper Pi’erre Bourne, který se k spolupráci s Cartim vrací v skladbě nazvané právě Yo Pi'erre. Ta disponuje podobně excentrickým zvukem jako zmíněný hit a má nastartovat Bourneho rapovou kariéru, který o sobě tvrdí, že by se rád stal novým Kanye Westem. Skladba Yo Pi'erre je prvním singlem z chystané mixtape The Life of Pierre 4.

Dillon – Contact Us
Credits: Dominique Dillon de Byington, Nicholas Arthur Weiss, Tamer Fahri Özgönenc
Label: PIAS

V Německu usazená brazilská zpěvačka Dillon se v listopadu vrátila novým albem Kind. Míchá na něm elektroniku s popovým písničkářstvím ovlivněným současným R&B. Desítku nových skladeb spojuje téma lásky, jak ale víceznačný název může napovědět, Dillon se vrací i do svého dětství. Z desky si vybíráme skladbu Contact Us, kterou Dillon v trochu jiné podobě nahrála na úplném začátku své kariéry v roce 2008.

Sjowgren – Stubborn Forces
Credits: Sjowgren
Label: 300 Entertainment

Kalifornská indie kapela Sjowgren na sebe upozornila před dvěma lety hned prvním singlem Seventeen. Od té doby jsou pro hudební novináře trochu záhadou a nikde nejsou jejich fotky ani jména. Alespoň, že vydávají další singly. Stubborn Forces je už jejich čtvrtým vydaným songem a stejně jako předchozí se nese v duchu prosluněného indie popu s nádechem šedesátkového retra.

Charlotte Gainsbourg – Lying With You
Credits: Charlotte Gainsbourg
Label: Because Music

Pátá deska francouzské herečky a zpěvačky Charlotte Gainsbourg nazvaná Rest, která vyšla minulý měsíc, je zatím nejlépe hodnocenou nahrávkou její kariéry. Na albu, které z velké části produkoval francouzský producent a DJ Sebastian, se objevuje celá řada hostů: Paul McCartney, Owen Pallett nebo Connan Mockasin. My si teď k pilotnímu singlu Deadly Valentine nasazujeme do rotace ještě skvělý track Lying With You, který je nově opatřený působivým videoklipem.

Django Django – In Your Beat
Credits:
Label: Because Music

Oběma deskám britské art-rockové a taneční kapely Django Django jsme se na Radiu Wave hodně věnovali a hodně je i chválili. Pilotní singl z chystané třetí desky kapely, která má za sebou třeba nominaci na Mercury Prize nebo vystoupení na slovenském festivalu Pohoda, jsme tedy očekávali s velkou zvědavostí. In Your Beat už je na světě, a ačkoliv Django Django svůj sound nijak výrazně nezměnili, zase to stojí za to. Celé album vyjde na začátku příštího roku.

Moaning – Don’t Go
Credits: Sean Solomon
Label: Sub Pop

Náš oblíbený (a dobrý) label Sub Pop znovu vykutal neobjevenou kapelu. Moaning v čele se zpěvákem Seanem Solomonem vypustili ven svůj první singl Don’t Go a hned je jasné, na jakém průsečíku se pohybují – připomínají rané The Cure nebo Siouxsie and the Banshees a Solomon se zase samozřejmě svým vokálem přibližuje Ianovi Curtisovi z Joy Division. Eponymní debutové album vyjde v březnu a my se docela těšíme – potemnělého post-punku s gotickými prvky není nikdy dost.

The Go! Team – Mayday
Credits: Nkechi Ka Egenamba
Label: Memphis Industries

Debutová deska britské kapely The Go! Team nazvaná Thunder, Lightning, Strike vyvolala v roce 2004 vlnu nadšení – kombinace euforických vokálů zpěvačky Nkechi Ka Egenamba s hip hopovými samply, hromadou dechů a tučných beatů zněla jako o hodně rozjetější verze The Avalanches. The Go! Team si umíchali ideální recept hned na prvním desce a tak později neměli moc důvodů svůj sound měnit. Funguje to ale i po více než deseti letech. Nejnovějším důkazem je skvělý singl Mayday, který propaguje chystané album Semicircle. To vyjde v půlce ledna.

Kurisutaru – Left
Credits: Kurisutaru
Label: self-released

Pražský producent Kurisutaru informacemi o sobě celkem šetří, jediné, co víme, je tady jeho věk: 17 let a před maturitou. I v tomhle věku ale překvapil poměrně vyzrálým elektronickým EPčkem Preset, na kterém se potkávají temné synťáky s experimentální elektronikou a popem. Do rotace si nasazujeme track Left a jsme hodně zvědaví na to, s čím Kurisutaru přijde dál. Celé EP si můžete poslechnout na Bandcampu.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio