NOVINKY: Yung Lean, Ventolin, LCD Soundsystem, Načeva a další

5. září 2017
Factory Radia Wave

První zářijové novinky jasně naznačují, jak bohatý a příjemně tučný bude letošní podzim. V překvapivém písničkovějším kabátu se vrací Yung Lean, comebackem nás ohromil John Maus a do rotace putuje i ukázka z naší desky týdne od LCD Soundystem. Rušno je i na české scéně – novou desku totiž chystá Ventolin a propaguje ji pilotní singl Disco Science. A aby toho nebylo málo, došlo i na skvěle šlapající kolaborace, ať už je to Courtney Barnett s Kurtem Vilem nebo sourozenecká dvojice Ibeyi se saxofonistou Kamasim Washingtonem. A to bude.

Yung Lean – Red Bottom Sky
Credits: Jonatan Leandoer Håstad
Label: Year0001
Kultovní švédský sad boy a rapper Yung Lean už před několika měsíci prohlašoval, že jeho další deska bude „písničková“. Konečně víme, co si pod tím představit – nový singl Red Bottom Sky v produkci Guda je pětiminutová podzimní elegie o lásce a o životě. Uvidíme, jak to najede davům fanoušků na turné, v jehož rámci se Yung Lean na konci listopadu zastaví i v Praze. 

John Maus – The Combine
Credits: John Maus
Label: Ribbon Music
Doktor filozofie, mistr hypnagogického popu na pomezí spánku a bdění a někdejší spolužák Ariela Pinka se na šest let odmlčel, o to pompéznější je ale jeho návrat. Temný elektropopový singl The Combine opatřený klipem i zvukem gongů propaguje hned dvojici jeho nových desek, šestialbový vinylový boxset i knihu jeho fotografií a esejů. Album Screen Memories vyjde 28. října, opulentní boxset se všemi ostatními materiály nás pak čeká v dubnu příštího roku.  

Courtney Barnett & Kurt Vile – Over Everything
Credits: Courtney Barnett, Kurt Vile
Label: Marathon Artists
On je vůdčí postava zklidněného amerického folk rocku, ona zase drží nad vodou australský indie rock - Kurt Vile a Courtney Barnett jsou zkrátka tzv. match made in heaven a jejich první společný singl to jenom potvrzuje. Skladba Over Everything, natažená na pro Vilea typických šest minut, je dokonalou kombinací zvuku obou zúčastněných a stojí samozřejmě hlavně na ležérním střídání obou vokálů. Dvojice se rozhodla vydat celou společnou desku. Ta se bude jmenovat Lotta Sea Lice a vyjde 13. října.  

LCD Soundsystem – I Used To
Credits: James Murphy, Al Doyle
Label: DFA / Columbia
Vlajkonoši newyorkého soundu nulté dekády LCD Soundsystem se vrací po sedmi letech s novinkou American Dream. Po prvním singlu Call The Police přibude do našeho playlistu ještě jeden track, kterým bude skladba I Used To. Mozek LCD Soundsystem James Murphy ji napsal společně s Alem Doylem, jež během své kariéry přebíhá mezi LCD Soundsystem a Hot Chip. Nové album American Dream je samozřejmě naší deskou týdne a dnešní recenzi ve čtvrtek doplní text o knize Meet Me In the Bathroom mapující newyorskou scénu nulté dekády. 

Ventolin – Disco Science
Credits: David Doubek
Label: Bumbum Satori
Už dekádu se na domácí elektronické scéně pohybuje David Doubek alias Ventolin. Jeho novinkové album Vitajte (vychází 15. 9.) je ale teprve jeho druhou sólovou dlouhohrající deskou - po album Totem z roku 2012. V textech se údajně odráží dnešní doba nejistoty, s níž ale Ventolin bojuje svým typickým praštěným způsobem. Naznačuje to ostatně už první singl nazvaný Disco Science. Album budeme na webu Radia Wave ezkluzivně s předstihem streamovat. 

Ibeyi – Deathless ft. Kamasi Washington
Credits: Lisa-Kaindé Diaz, Naomi Diaz, Kamasi Washington
Label: XL Recordings
Francouzsko-kubánské sesterské duo Ibeyi na sebe výrazně upozornilo v roce 2015 eponymním debutem. S druhým albem dvojčata moc nespěchala, novinkový počin Ash se objeví na konci září. Jako singl desku aktuálně propaguje skladba Deathless, kterou s nimi nahrál americký saxofonista Kamasi Washington. Za pozornost určitě stojí i zajímavý a trochu enigmatický videoklip. 

Načeva, Tentato, Five – Průvan v hlavě
Credits: Monika Načeva,
Label: Ajlavmjuzik
Zhruba měsíc nás dělí od nové desky Moniky Načevy, na které se legendární česká zpěvačka opět spojila s básnířkou Sylvou Fischerovou a DJem Five. Poprvé ale ke spolupráci přizvala třeba i slovenského beatmakera Tentato. Album se bude jmenovat Průvan v hlavě, vychází na labelu Ajlavmjuzik a na jeho křest můžete přijít 29. září do pražského Anežského kláštera. Do rotace putuje titulní track. 

Yaeji – Last Breath
Credits: Yaeji
Label: Godmode
Je to youtuberský návod na make-up, nebo videoklip? Přesně tohle si asi budeteříkat při sledování nového videa americko-korejské producentky a zpěvačky Yaeji, která se na svém aktuálním singlu Last Breath rozhodla trochu ponořit do kosmetických vod. Vlastní líčící proceduru doprovází skvělým trackem na pomezí lo-fi housu a elektronického popu, který může připomenout trochu rozvernější verzi Kelly Lee Owens. Dlouhohrající album zatím Yaeji neoznámila, po téhle skladbě jsme na něj ale hodně zvědaví.  

Alex Cameron – Runnin' Outta Luck
Credits: Alex Cameron
Label: Secretly Canadian
Australského zpěváka Alexe Camerona už jsme letos mohli vidět i v Praze a to v roli předskokana Angel Olsen na květnovém koncertu v MeetFactory. Letos na podzim už si ale bude užívat o něco větší pozornost - chystá se totiž vydání jeho dalšího alba nazvaného Forced Witness. Cameron už z desky vypustil dvojici singlů a ten třetí, tedy Runnin’ Outta Luck, putuje do naší rotace. Ve skladbě slyšíme třeba i Kirina J Callinana. 

Sapphire Slows – The Edge Of My Land
Credits: Sapphire Slows
Label: Kaleidoscope
Přestože se na scéně pohybuje už víc než šest, stihla zatím tokyjská producentka a zpěvačka Sapphire Slows vydat jediné album. Ani v roce 2017 se to nezmění, Sapphire Slows ale potěší fanoušky alespoň novým EPčkem. Release nazvaný Time vyjde na labelu Kaleidoscope, který provozuje producentská dvojice Patten a už teď na něj upoutává singl The Edge Of My Land. Analogovou melancholii doplňuje i minimalistický videoklip. 

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio