Partner mě zneužíval a já ho živila, z násilného vztahu mi pomohly ženy okolo mě

20. září 2022

„Šlo to hrozně pozvolna. Ze začátku jsem nevnímala, že je něco špatně. A pak už s tím nešlo nic dělat,“ říká hrdinka třetí epizody podcastu Hranice násilí, Daniela. Soužití s manipulativním přítelem, který ji nutil k sexu a systematicky obíral o peníze, ji stáhlo na dno. Vypráví, kdo jí pomohl se ze vztahu vymanit a jak expřítele donutila vrátit část peněz, které jí dlužil.

„Neděje se to jen submisivním ženám. Do takové situace se může dostat každý,“ vysvětluje psychoterapeutka Dana Pokorná. „Násilí se rozvíjí plíživě, ze dne na den.“

Podpora z blízkého okolí je pro oběti sexuálního a domácího násilí zásadní. To potvrzují i další odbornice v podcastu, zakladatelka projektu To po tom Viktorie Varvařovská a jedna z členek kolektivu Proč jsme to nenahlásili Judita Zdráhalová: „Ve věku kolem dvaceti máme často ještě růžové brýle. Spousta z nás ještě nezná hranice ve vážném vztahu a spolubydlení. A když tam je dominantní charismatický partner, strašně snadno dojde k manipulaci, která se postupně přenáší i do sexuálního života.“

Poslechněte si, jak se sebevědomá studentka práv propadla do manipulativního vztahu. A jak se ze soužití, ve kterém nakonec jen platila a poslouchala, dostala ven.

Podcast Hranice násilí otevírá citlivá témata. Jejich uvědomění může být bolestivé. Jsme ale přesvědčení, že pojmenováni problému je prvním krokem ke zpracování traumatu. Pokud potřebujete nasměrovat k odborné pomoci nebo se třeba jen svěřit, napište nám na email hranice@rozhlas.cz. Sadu užitečných kontaktů můžete najít také tady.

Autorka, dramaturgyně: Táňa Zabloudilová
Kreativní producentka: Veronika Ruppert
Garant: Daniel Kupšovský
Vizuál: Nikola Logosová
Zvukový mistr: Jan Brauner
Hudba: Monika Omerzu Midriaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.