Pletený speciál s KAMA a Janou Mikešovou

2. prosinec 2014

Za klasickými strojově pletenými zimními vzory jelenů a vloček míříme do úspěšné rodinné firmy KAMA. O extravagantních robustních pletážích i něžných pletených šatech si poslechněte od studentky UMPRUM Jany Mikešové aka MIK.

Pletená zimní nutnost může mít mnoho podob. V Modeschau jsme se zaměřili na komerčně úspěšné strojově pletené svetry z rodinné firmy KAMA, na netradiční pleteniny od studentky UMPRUM Jany Mikešové aka MIK a také na fenomén vánočních svetrů. Začali jsme anketou mezi studenty pražské FSV. Mikuláš Pavlík se ptal na nejlepší a nejhorší svetry a dozvěděl se mimo jiné, že nejnutnějším vánočním dárkem pro mladé muže jsou ponožky a rukavice.

Jana Mikešová: Vánoční svetr jedině z recese

Z mladé české návrhářské scény jsem si k rozhovoru o pletené módě pozvala Janu Mikešovou. Studentka UMPRUM kombinuje pod značkou MIK robustní pleteniny z tlustých přízí s jemnější ruční i strojovou prací. Svoji poslední kolekci Vesna představila na letošním fashion weeku MBPFW a reakce na ni testovala i na holandském festivalu Fashionclash v Maastrichtu. K pleteninám ji přivedlo hledání materiálu, který umožňuje vytvářet velké objemy v oděvu. Zkoušela různé inovace a nakonec zůstala u pletáže. Sama si zpracovává vlnu z rouna do příze a pak plete na velikých jehlicích. Od prvních, velmi hmotných a nadsazených svetrů se postupně dostává k nositelnějším kusům. Robustní pleteniny už používá spíš na doplňky, jako jsou čepice a nákrčníky. U svetrů a svetrových šatů častěji pracuje s měkčími a lehčími materiály a experimentuje i se strojovou pletáží. Kromě novinek, které budou k vidění na UMPRUM SHOP a designSUPERMARKETu, jsem se Jany zeptala na její osobní svetrová nej a na to, jestli by někomu upletla vánoční svetr. Poslechněte si rozhovor.

KAMA: Pletení jelínci a hvězdičky jako trademark

03265750.jpeg

Rodinná firma KAMA vyrábí strojové pletáže s klasickými zimními vzory. Čepice a svetry s vločkami a jelínky jsou díky svým funkčním úpravám vyhledávané mezi sportovci. V poslední době přibyly i polštáře a deky. Pražskou dílnou mě provedla paní Mahulena Pertlová, která rodinný byznys rozjela těsně po revoluci. Plete se tu z vlny z Austrálie a Nového Zélandu, která je upravovaná ekologickým způsobem (EXP), díky čemuž má KAMA značku ekologické výroby Blue Sign. Na rozdíl od transformovaných postsocialistických továren, které mají problémy s nevhodnými naddimenzovanými prostory, funguje mladá a dynamická firma v objektu, který si postavila přesně podle svých potřeb. Čtyřicet procent produkce se prodává u nás a zbytek míří do severských zemí na evropském kontinentu. Poslechněte si reportáž.

odkazy:
http://janamikesova.com/
http://www.kama.cz/

Playlist:
Young Ejecta – Your Planet (Driftless)
Princess Chelsea – No Church on Sunday (Lil' Chief / Mermaid Avenue)
Chromatics – These Streets Will Never Look The Same (Italians Do It Better)
Portable – Surrender (Live At Robert Johnson)
Nick Hook – Wurly (Ninja Tune)
Korallreven – November Rain (Cascine)
Pablo Nouvelle – Finding You (BB Records)
Prince Innocence – I Don't Care (uns.)
Zes – Bliss (Inspected Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.