Podcasty Sádlo a Hrana: O velkých ženách, malých mužích a dalších zrcadlech stereotypů

4. listopad 2021

„Moje osobní téma je taky sádlo,“ říká Lukáš Houdek, dokumentarista a autor nové série Radia Wave o mužském vzhledu a body image, Hrana. V debatě s autorkou podcastové série o tlaku na ženský vzhled Sádlo, Ridinou Ahmedovou, na LFŠ v Uherském Hradišti rozebrali, jestli trápí tělesné proporce různě muže a ženy, nebo zda existuje způsob, jak vzhled druhých vhodně komentovat. Jak moc se od evropského liší kánon krásy v Ghaně?

„Často zaznívá téma mužnosti, jak vypadá správný chlap. A to v různých pohledech. Je to o chování, třeba jestli má člověk dostatečně mužný hlas,“ popisuje Lukáš svůj údiv nad škálou pochybností respondentů série Hrana nad sebou samými. „Překvapilo mě, kolik chlapů má trauma z toho, že jsou moc hubení a malí.“

Čtěte také

On sám o složitém vztahu k vlastnímu tělu a snaze o štíhlost otevřeně promluvil v podcastu Šeptem. Odsud pak vzešel nápad na sérii o mužské body image. „Cítím, že muži se za to mnohem víc stydí. Bojí se, že se jim bude někdo smát, hlavně heterosexuální muži.“

O strachu z nedostatečnosti a nepřijetí vyprávěla v šesti epizodách série Sádlo řada dívek a žen. Své o tom ví i autorka série Ridina. Díky některým výpovědím lze zjistit, že zdravý postoj k sobě samotným si muži a ženy často komplikují navzájem. „Objevovali se tam typy otců, pro které měla dcera splňovat nějaká očekávání, aby je dobře reprezentovala,“ vysvětluje Ridina.

„Pak tam figurovali partneři. Některým ženám s nadváhou muži řekli, že vztah s nimi je super, ale nemají na to je představit kamarádům, protože by byli za toho, kdo na nic lepšího nemá, selhává.“ Podle Ridiny se tak ukazuje, že tlak na ženské tělo má přeneseně toxický vliv i na muže.

Jaké reakce mezi lidmi budila série Sádlo? Kdy může být i lichotka urážkou? Máme vůbec vzhled druhých komentovat? A co všechno pomáhá v sebepřijetí konkrétně u Ridiny a Lukáše? Poslechněte si sestřih debaty.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.