Povodí Ohře ve Špíně: Všechny hříchy, ctnosti i marnotratnosti

28. červen 2018

Ve Špíně už věky nehrálo pořádné country! Politováníhodný lapsus je nyní více než důstojně vynahrazen kapelou Povodí Ohře, z níž těsně před pražským koncertem přišli do studia komplet všichni členové. Na labelu Stoned to Death právě vychází jejich první album.

Málokdy se stane, že sliby dané před mikrofonem dojdou naplnění ještě dříve, než se plánovalo. Pravidelní posluchači Špíny si jistě pamatují návštěvu (tehdy ještě tria) Eso a Sisi, při které spíše žertem, v závěru padlo, že členové plánují na rok 2020 projekt právě s názvem Povodí Ohře. Proti všem interním pravidlům rokenrolu se kapela složená z lidí, kteří se už dávno otrkali v partách jako Climatizado, Esazlesa nebo Esgmeq, dala dohromady už pár měsíců potom, co v legraci daný slib vyletěl do éteru.

Čtyři chebští emigranti versus jeden Plzeňák, to nemůže dopadnout jinak než jako kovbojka, ovšem spíš než z prérií je jako vystřižená z let divokého kapitalismu raných 90. let. Zlatá horečka měla na západě Čech často parametry westernu opravdického, zažít tu dobu prý znamená mít až do smrti nevyčerpatelnou zásobu dramatických historek. Snad právě proto se v muzice Povodí ozývá tak často slide a plechový zvuk cigarbox kytary a za údery bicích jako by se schovávaly výstřely ostrými náboji.

V textech, jak frontman Sisi přiznává, pokračuje nit odmotávaná už v prvních hudebních pokusech – vykořeněnost, pohraničí, křivdy z války, existenciální tíseň a duchovní hledačství. Na desce vše, o které byla řeč především, všechna témata drží dobře pohromadě, ať už jsou verše od Zbyňka Hejdy, Andreje Rodinova, Blaise Cendrarse, nebo vycházejí z osobní Sisiho korespondence s basákem Láďou. Povídání, opepřené západočeským playlistem, se kroutilo jako meandry řeky a kromě přesného seznamu Sisiho hříchů zaznělo snad vše, na co si vzpomenete. Nakonec se vnutila i jedna téměř nezahratelná píseň legendárních Esgmeq a byli spokojení i Miloš s Kazim.

Chcete vědět, jaká básnička z vás může vypadnout, když míříte v noci z hospody domů kolem kostela a z roztržené kapsy se vám vysypou peníze? Tušíte, jaké na Sisiho přišly myšlenky jen pár okamžiků po křtu v řece Jordánu? Poslechněte si celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch
Spustit audio