Pozitivní cukrová vata CEO v Desce týdne

10. únor 2014

CEO je sólový indiepopový projekt třiatřicetiletého Erica Berglunda ze švédského Göteborgu. Začal s ním po několikaletém působení v The Tough Alliance, kde hrál s kamarádem z dětství Henningem Fürstem. Jejich dvoučlenná kapela začala fungovat v roce 2003 a brzy si získala specifické postavení na domácí indiepopové scéně.

Jejich pozitivní taneční indie pop podivně kontrastoval s nejednoznačnými odkazy k násilí. Vedle písničky o limonádě v žilách vystřihli cover 50 Centa a hned nato opileckou hymnu o buzení sousedů a bitce s baseballovou pálkou. Rozjeli vlastní label, Sincerely Yours, který prodával kromě nahrávek The Tough Alliance a spřízněných kapel (mimo jiné Air France, jj, Memory Tapes) i celkem nestandardní merch, jako třeba neprůstřelné vesty nebo lahve vína.

Několikrát byli kritizovaní za glorifikaci násilí a hooliganství. Je ale otázka, jak to skutečně mysleli a do jaké míry šlo jen o ironii a nadsázku. Z rozhovorů se toho moc vyčíst nedá, protože je s nimi většinou řeč jako rozprávka. Odpověď se ale nabízí v písničce Neo Violence, kde zpívají „Truly sorry, thought you'd get the wink“.


Po sedmi letech a třech dlouhohrajících deskách The Tough Alliance přišel Eric Berglund se sólovým projektem, který nazval CEO (ze začátku se psal ceo). Spekulace o rozpadu The Tough Alliance nejdřív popíral, ale po vydání sólového debutu White Magic v roce 2010 připustil, že ho s Henningem Fürstem spojuje už jenom fandění stejnému fotbalovému týmu.

CEO zní jako roztomilejší, šťastnější a nekonfliktní mladší brácha The Tough Alliance. Zmizel výrazný přímočarý beat a provokativní hry s násilím. I tak je ale zvuk obou projektů hodně blízko a z toho je zřejmé, kdo byl od začátku hlavním producentem a kreativcem. Na otázky, proč si vybral název CEO, Berglund odpovídá ve svém typickém stylu, že mu to poradila kouzelná víla. Podobně sdělný je i co se týče smyslu a obsahu, jeho hudba je prý v první řadě o pocitu a prožitku v reálném světě.

Novinka Wonderland vychází stejně jako debut White Magic kromě Sincerely Yours i na australském labelu Modular. Zatím nejznámějším trackem z první desky je extatický trip s názvem Come With Me. Jestli a kam se CEO posunul se zvukem aktuální, druhé řadovky, zhodnotí v následujících dnech recenzenti z naší hudební redakce.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.