Prague Fashion Weekend 2013: Tradice, individuální soukromí, gender

21. září 2013

Čtyřdenní módní maraton Prague Fashion Weekend je za námi. Upozornil na řadu zajímavých témat a tendencí nejen české návrhářské scény. V hlavním i vedlejším programu rezonovala transformace tradičních technik do budoucnosti a zájem o lokální kontext. V kolekcích se odrážel obrat k soukromým individuálním světům a mezilidským vztahům a v neposlední řadě i průběžná proměna vnímání a prožívání genderových rolí.

Proměna genderových rolí a vztahů
Konfrontaci s očekáváním ohledně rodových rolí byla hned první přehlídka úvodní trendové show PFW. Diplomová kolekce slovenské designérky Viktorie Vittori zobrazuje různá období v životě ženy a stereotypní očekávání většinové společnosti, vůči kterým se musí vymezovat. Jako by se žena musela stále omlouvat za to, že není domácí hospodyní, matkou více dětí a trpělivou a vždy chápající a odpouštějící manželkou. Kolekce pracuje se symboly zástěry a ortopedických sandálů. Zažitou uniformu uklízeček převádí hrou s objemy a tvary do fyzické a společenské zátěže. Ta ještě více vyniká kombinací s prvky oděvu do kanceláře, společnosti nebo pro intimní chvíle.

Téma kolekce navíc skvěle podtrhla i hudba zvolená k přehlídce. Píseň CocoRosie By Your Side většina lidí chápe jako sladkou píseň o lásce. Text je přitom ironickým výčtem očekávaných vlastností dobré manželky – ženy v domácnosti. Kolekce Viktorie Vittori s názvem „Nehodící se přeškrtněte“ se tak na mole PFW představila v celé své smysluplné kráse. Na fotografie se podívejte tady.

02974528.jpeg

Soukromí a individualita
Obrat k domácímu prostředí, pohodlí a soukromí byl jasně zřetelný v kolekci INQ 2014/15 maďarské designérky Orsolye Csík, která na PFW přijela díky vítězství v talentové soutěži Gombold Újra na spřízněném středoevropském fashion weeku Central European Fashion Days v Budapešti. Kolekce vycházela z převedení starosvětských ložnin – péřových duchen, polštářů a prostěradel – a domácího dřevěného nábytku do nositelných kusů oděvu. Spojnicí mezi nadýchaným měkkým textilem a tvrdým dřevem byla kůže, vše v jemných přirozených barvách materiálů – od bílé přes béžovou k šedé.

Obrat k vnitřnímu světu, reflexi mezilidských vztahů a vnitřní hledání symbolizovala kolekce Marcela Holubce W. Součástí trendové show byla i přehlídka komerční značky The Address Idea, která měla reprezentovat osobitý přístup k ikonickým vintage kusům oděvů, které prakticky nevychází z módy. Vlastní DIY úpravy nadčasových secondhandových kusů jsou ale v současné době mezi nastupující generací tak běžné, že jejich komerční verze v podání The Address Idea byla pro většinu mladých návštěvníků spíš úsměvná. Každopádně je to ale jeden ze současných trendů, na který reagují i snahy velkých řetězců. H&M například organizuje workshopy, na kterých si mohou zákazníci pod vedením profesionálů proměnit – individualizovat vlastní kus oděvu, který funguje napříč Amerikou, Evropou a Asií ve statisících kusech.

02974529.jpeg

Nová Power Woman
Silná individualita samostatné a osobité ženy je od začátku jasně přítomná i v práci loňské absolventky UMPRUM Jindry Jansové. Návrhářka, která na sebe vloni upozornila výhrou soutěže Dreft Black Card, uvedla na Prague Fashion Weekendu kolekci Gentlewoman, která už svým názvem jasně odkazuje na stylovou oduševnělou eleganci, stereotypně spojovanou s muži. Základem tvorby Jindry Jansové není líbivost, ale identita, kulturní kořeny a myšlenkový obsah. O konceptu Gentlewoman a jeho rozvedení v řadě a/w 2013 natáčela s Jindrou Jansovou Ema Janáčková.

Na převzetí mužských znaků ženským světem narazily v nejnovější práci i návrhářky respektované české značky Chatty. V kolekci s oboupohlavním jménem Vlasta jasně proklamují: Ona je dandy! Sebevědomá, cílevědomá a úspěšná žena, která se umí samostatně a přitom atraktivně pohybovat v mužském světě. Rozhovor o kolekci Vlasta od Chatty si můžete poslechnout tady a přehlídku můžete zhlédnout stejně jako téměř všechny ostatní show Prague Fashion Weekendu 2013 na YouTube.

Když už je řeč o podobách nové „Power Woman“ v tvorbě českých návrhářů, ráda bych zmínila i nejnovější kolekci značky LaFormela. Kolekce a/w 2013 představuje striktní a elegantní ženskou siluetu, která budí silné emoce. Je křehká a dominantní zároveň. Ke své síle si ale nevypůjčuje znaky z mužského světa. Místo toho se pokouší vyrovnat se svou minulostí a lokálním prostředím. Právě tak je zachycená v novém fashion filmu, který byl jednou z očekávaných premiér Modeschau Video Selection 2013.

02974554.jpeg

Tradice a region transformované do budoucnosti
Pleteniny, háčkování, výšivka, modrotisk a další. Zájem mladých designérů o tradiční oděvní techniky představila v rámci doprovodného programu PFW ve Studiu designSUPERMARKET Alice Klouzková. Studentka UMPRUM se právě na současné přístupy ke starým technikám a lokálním tradicím zaměřuje v doktorandské práci pod vedením doc. Josefa Ťapťucha. Společně také v krásném vzdušném prostoru Štencova domu představili průřez současnou situací a řešeními, která se u nás i v zahraničí objevují. Alice už několik let společně s Janou Jetelovou tvoří pánskou značku oblečení Sistersconspiracy a s převáděním lokálních technik do současné oděvní tvorby má díky tomu nejen teoretické, ale i praktické zkušenosti. Nejčastěji využívají sítotisk a výšivku a podílely se mimo jiné i na rozjezdu Centra textilního tisku v České Lípě. S Alicí Klouzkovou mluvila o prezentaci na PFW Ema Janáčková.

Dalším kolekcím a tématům Prague Fashion Weekendu 2013 se budeme věnovat v příštím díle Modeschau. Můžete se těšit na rozhovor o comebacku návrháře Martina Havla, o kolekci s/s Zuzany Kubíčkové nebo Belleville Jakuba Polanky. Seznámíme vás také s vítězkou Start-Up Markétou Martiškovou a dalšími zajímavými mladými jmény české návrhářské scény. Těšíme se na slyšenou v sobotu 28. 9. od 11 do 12 hodin.

Odkazy:
www.youtube.com/user/fashionweekendcz/videos
www.starscom.cz/mbpfw2013
www.designsupermarket.cz

Playlist:
Alejandro Paz – El House, Christian S Late Night version (Cómeme)
Bodhi – Imperfection (Future Classic)
Perera Elsewhere – Bizarre (Friends of Friends)
Luke Temple – Florida (Secretly Canadian)
Shine 2009 – Older (Modular)
CocoRosie – By Your Side (Touch and Go Records)
White Denim – Pretty Green (Downtown Records)
Forest Swords – The Weight Of Gold (Tri Angle)
Andy Stott – Luxury Problems (Modern Love)
D Tiberio – Raver 5 (Timetable)
Katy Boy – Northern Lights (IAMSOUND)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.