Příběh Nikoly: Stačilo mi číst jídelní lístek nebo si představit chuť, z jídla se mi dělalo špatně

17. květen 2021

„Kousnula jsem si dvakrát do svačiny a bylo mi fyzicky špatně,“ říká pro sérii Tvůj Balanc Nikola, mladá dívka, která trpí mentální anorexií. Potýká se také s depresivně úzkostným syndromem, vysokou citlivostí, ztrátou milovaného dědečka-kamaráda a nepochopením ve škole. I když se s ní život nemazlil, cítí naději a umí hledat to pozitivní.

„V patnácti letech mi byla diagnostikována mentální anorexie, ale porce jsem poměřovala už ve školce.“ Plachá Nikola je vysoce citlivá, vnímá silně zejména zvuky. Škola je pro ni často příliš hlučné a náročné prostředí. Po přestupu na střední školu se její obtíže zhoršily. Zamilovala se do ní spolužačka a ona si s tím nevěděla rady. Nakonec musela být kvůli poruše příjmu potravy v nemocnici.

Čtěte také

„Připadala jsem si jak exponát v muzeu, všichni na mě koukali.“ Nikole se nedařilo kvůli jejím obtížím ve škole zapadnout. Ředitelka ji dokonce chtěla zvážit, aby ji usvědčila z toho, že málo jí. Spolužáci o ní šířili drby a smáli se jí. Do toho jí umřel dědeček, když byla v nemocnici, nestihla ho navštívit a ztrátu stále oplakává.

„Podporu mámy jsem brala jako samozřejmost. Došlo mi, že jí v jednu chvíli umíral táta i dcera pod rukama.“ Nikole pomohla psychoterapie. Sama si našla podcasty, které jí pomáhají lépe svému stavu porozumět. Uvědomila si třeba, jak náročné to má její máma. Začaly lépe komunikovat a vztah se zlepšil. Nikola, která ráda běhá a zajímá se o módu, cítí naději do budoucna a dokáže najít to pozitivní, co jí boj s anorexií přinesl, a jako osobnost růst. Poslechněte si celý inspirující příběh mladé dívky.

Pusťte si celé vyprávění Nikoly o anorexii, ztrátě blízkého dědečka, šikaně a cestě k uzdravení.

Tvůj Balanc je speciální série podcastu Balanc, který se věnuje seberozvoji a duševnímu zdraví. Doplňková série nabízí příběhy pěti jeho posluchačů a posluchaček, které pořad inspiroval k životní změně. Uslyšíte o transplantaci srdce, nevidomé dívce, závislosti na gamblingu a marihuaně, o vysoké citlivosti a o náročných partnerských vztazích.

Podpořte Balanc v anketě Podcast roku! Hlasujte pro něj do 6. června v kategorii Veřejnoprávní podcast na webu podcastroku.cz.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.