Primář adiktologie o zneužívání léků: Pacienti jsou někdy tak naléhaví, že lékař nedokáže odmítnout

21. únor 2020

Oklahoma se potýká s epidemií závislosti na opioidech. Denně v USA umírá na předávkování opiáty více než 100 lidí, většina z nich je užívá legálně proti bolesti. Jak k tomu došlo? Hrozí něco podobného i u nás? A kdo může za to, že je v Česku přibližně 900 tisíc lidí závislých na lécích? Poslechněte si Diagnózu F s primářem Kliniky adiktologie Petrem Popovem.

Farmaceutická firma Johnson & Johnson má zaplatit pokutu v přepočtu více než 13 miliard korun. Podle soudu se podílela na tzv. oklahomské krizi. Během ní v Oklahomě na předávkování opiáty zemřelo od roku 2000 na 6 tisíc lidí. Jak jsme na tom s opiáty na předpis v Česku?

„S léky, které jsou velmi účinné na zvládání akutní i chronické bolesti, se nezacházelo, jak má, provázela je masivní reklamní kampaň a Američané si zvykli je užívat i v situacích, kdy by stačily i léky méně účinné nebo jiné způsoby zvládání bolesti,“ vysvětluje okolnosti vzniku epidemie závislosti na opioidech v USA Petr Popov.

závislost - léky

Někomu se může zdát nepochopitelné, že by pacientům nedošlo, že užívají-li opioidy, je tu velké riziko vzniku závislosti, na druhou stravu svou roli v tom nepochybně hrála i skutečnost, že lékaři tyto preparáty ochotně předepisovali. „Lidé si někdy neuvědomují, že pokud je něco legálního, že to může mít stejná nebo i vyšší rizika než drogy nelegální,“ říká lékař a uvádí příklad, že i u nás si řada lidí pojmy alkohol a droga také mnohdy primárně nespojuje. Třeba právě proto, že je legální a v české kotlině navíc značně tolerovaný.

Čtěte také

Zatímco Američané mají potíže s předepisovanými opioidy, u nás jde spíše o okrajovou záležitost. Mimo jiné proto, že česká legislativa je vůči nakládání s opiáty více opatrná. Za daleko problematičtější označuje primář užívání léků ze skupiny benzodiazepinů, popř. jejich kombinace s hypnotiky či alkoholem. „Jak alkohol, tak i nějaké léky, třeba zmiňované benzodiazepiny, působí na velmi podobných, nebo dokonce identických receptorových strukturách v mozku, takže když člověk získá zkušenost s jednou skupinou látek, tak si ji tím současně vyrobí i vůči jiné skupině látek. Negativně se to pak může projevit i tehdy, když už chce s užíváním přestat,“ uvádí souvislosti Popov.

Proč lidé užívají benzodiazepiny déle, než by měli, a jak si léky opatřují? Kdo nese za takové užívání léků zodpovědnost? A jaký vliv mají na to, jak zacházíme s léky, naši rodiče? Poslechněte si Diagnózu F s primářem Petrem Popovem.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.