Quest: Vývojářská konference pro hráče, první světová pro všechny

5. leden 2017

Pátek a sobota v Národním domě na Vinohradech budou patřit herním vývojářům z nejrůznějších koutů světa. Podle hlavního organizátora Pavla Baráka už konference Game Developers Session nemá kam růst.

Game Developers Session má v Česku více než desetiletou tradici. Primárně je určená herním vývojářům, ale má co nabídnout i fanouškům her či studentům. „Objevuje se tu hodně herních oborů, které se na vysokých školách dají studovat. V průběhu konference mají studenti možnost se spoustu věcí naučit a poznat plno lidí z oboru,“ říká Pavel Barák. Primární náplní GDS jsou přednášky, kromě nich proběhne několik odborně zaměřených workshopů. Některá studia zde prezentují své aktuální projekty, které si na akci můžete vyzkoušet i vy.

Zámořské herní akce jako E3 se každý rok snaží překonat rekord návštěvnosti. Podobný cíl mělo i GDS, ale zdá se, že už narazilo na strop. „Poslední tři roky jsme výrazně rostli, co se počtu návštěvníků týče, ale protože většina účastníků jsou čeští a slovenští vývojáři a zdejší trh není tak velký, neočekáváme, že bychom ještě dál posilovali. Nejspíš se to zastaví někde mezi šesti a osmi sty návštěvníků.“ Pokud konferenci GDS nestihnete, můžete se těšit na výběr přednášek, které organizátoři postupně zveřejní na internetu. Celý rozhovor s Pavlem Barákem, jenž působí také ve sdružení České hry, si poslechněte v novém Questu.

Do první světové války se herní studia nepouští moc často. Skoro vůbec. Zákopová válka jako hra? To nezní jako něco, čím byste oslovili masy. Tvůrci série Battlefield ale vyslyšeli volání hráčů, kteří už mají plné zuby moderních konfliktů, a svou nejnovější hru zasadili do let 1914 až 1918. Kdo ale čekal, že z Battlefieldu 1 skutečně bude sálat atmosféra první světové, ten musí být zklamán. Battlefield 1 je prostě Battlefield se vším, co k němu patří.

Battlefield 1 je po dlouhé době dílem, jehož příběhová kampaň má jisté kvality. Nesledujeme osud jediného vojáka, který všechny zlé postřílí, přiběhne domů a vykřikne „hurá!“, ale šest různých emocionálních historek, které se odehrávají v úplně jiných částech Evropy a Afriky. Jednotlivé příběhy nepůsobí natahovaně, hratelnost je různorodá a zábavná. Pořád to ale není hlavní důvod, proč byste o Battlefieldu 1 měli uvažovat.

Tím je totiž znovu multiplayer. DICE s novým Battlefrontem si před rokem podrobili fanoušky Star Wars a Battlefield 1 je mu velmi podobný. A nejen vizuálně. Hra je velmi přístupná – zkrátka dostanete do ruky pušku a jdete střílet, tentokrát je však podstatné, jaká puška to bude. Jde o zbraně, které se skutečně používaly za první světové války, byť některé z nich mohly být velmi vzácné. Na první osahání byste rozdíl mezi aktuálním a předchozím Battlefieldem nepoznali, ale díky starým zbraním a staré vojenské technice bitvy mají úplně jiný průběh. Návrat do minulosti vývojářům vyšel, hráči jsou nadšení. A my taky. 6 bodů ze 7.

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka