Ráno jsem věřící, v poledne ne a večer už zase ano, říká o své víře spisovatel Leoš Kyša

7. červen 2021

Leoš Kyša alias František Kotleta je úspěšný spisovatel fantasy knih. Kromě psaní se věnuje také projektu Paranormální výzva. Ta nabízí třímilionovou odměnu té osobě, která v rámci vědeckého experimentu prokáže existenci paranormálních schopností. Vzhledem k zastávané skeptické pozici možná někoho překvapí, že Leoš Kyša je také pravoslavný křesťan. O knihách, „věcech mezi nebem a zemí“ a třecích plochách mezi vírou a skepticismem se rozhovořil pro pořad Hergot!

Fascinace vírou se odrážela i v novinářské práci, které se Leoš Kyša kdysi věnoval. Vstupoval tehdy do různých netradičních duchovních společenství, aby o nich mohl napsat reportáže. Navštívil tak mimo jiné skupinu Radost života nebo společenství kolem Matky Lasany, mlčící dívky, která svým pohledem měla poskytovat svým stoupencům duchovní užitek. Obsah učení těchto společenství nebyl podle Kyši většinou nijak originální a přitažlivý. Působil na něj bizarně a bezobsažně.

Aby sám nepodlehl fanatismu, doplňuje svou víru Leoš Kyša notnou dávkou skepticismu a humoru.

„Ráno se vzbudím a věřím, že Bůh je. V poledne mi dojde, že to je všechno hovadina, nic není a nic nás nepřesahuje. Večer nad tím začnu trošku přemejšlet. V noci před spaním mi přijde, že by něco mohlo bejt. Pak si dám tři panáky a zjistím, že Bůh není, ale o půlnoci po čtvrtým panáku mám pocit, že Bůh je,“ popisuje svou skeptickou víru známý spisovatel.

Chcete vědět, jak to konkrétně v uvedených společenstvích vypadalo? Chcete slyšet Leoše Kyšu zpívat náboženskou píseň opěvující Matku Lasanu? Dozvědět se, jak se vědecky testuje „posílání energie na dálku“? Co je to kult digitálních čarodějek z knihy Underground? Kde vnímá Leoš Kyša třecí plochy mezi vírou a skepticismem? Poslechněte si celý pořad!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.